Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako se proslavlja Nova godina u mostarskom zatvoru (FOTO)

BiH

kpz-mostar2

Oko 120 osuđenika koji kaznu zatvora služe u mostarskom zatvoru novu 2017. godinu dočekat će iza debelih zidova mostarskog Kazneno-popravnog zavoda. Oni će prema riječima direktora Romea Zelenike imati priliku u najluđoj noći u krug zatvora unijeti određeni broj namirnica, što im nije dozvoljeno u ostalim danima.

Zatvorska straža će se potruditi da zatvorenici u krug zatvora ne unesu neke od namirnica koje nisu dozvoljene.

“Osuđenici u noći s 31. decembra na 1. januar imaju dopust da ostanu duže budni van svojih ćelija u prostoru gdje provode dnevni boravak, uz jelo i piće i televizijski program“, priča Zelenika za Fokus.ba, dodajući i da će osuđenici koji koriste pogodnosti izlazaka na vikende i u grad, Novu godinu dočekati van zatvora.

Zatvorenicima će u novogodišnjoj noći na raspolaganju biti i zatvorski bife i kantina koji su im dostupni i svakodnevno.

Romeo Zelenika

Kaznu u mostarskom zatvoru danas služi oko 150 osuđenika iz svih dijelova BiH, a osim kantine u kojoj namirnice plaćaju depozitno i bifea, oni danas na raspolaganju imaju i biblioteku, prostoriju s kompjuterima i tri vjerske prostorije uz svakodnevne posjete vjerskih službenika.

Omiljena prostorija većini zatvorenika je ljubavna soba koju koriste jednom mjesečno u trajanju od četiri sata. Najčešći problemi s kojima se suočavaju uposlenici zatvora u Mostaru su pokušaji unošenja droge i mobilnih telefona, s kojima stražari uspješno izlaze na kraj.