Institucionalni „odgovor na krizu“

Kako se zadržavaju migranti u BiH: U 2020. spriječili 10.852 osobe da pređu u Hrvatsku

migranti lipa (3)

Odgovor, koji je konačno stigao Parlamentu BiH, otkriva zašto na sjeverozapadu BiH još uvijek tinja migrantska kriza

Prema podacima Granične policije BiH u periodu od 1. januara do 14. decembra 2020. od pokušaja nezakonitog ulaska u BiH neposredno na graničnoj crti odvraćeno je ukupno 10.952 osobe i to 7.267 osoba na granici sa Srbijom, 3.473 na granici sa Crnom Gorom i 203 na granici sa Hrvatskom.

Piše: A. DUČIĆ

No, s druge strane tokom istog perioda, podaci su Granične policije BiH, u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj spriječene su 10.852 osobe.

Ovo su zvanične informacije koje je Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo na osnovu zastupničkog pitanja državnog zastupnika Damira Arnauta, odnosno na osnovu dužeg insistiranja Arnauta da konačno dobije odgovor na ovo pitanje.

Arnaut je, naime, na sjednici Predstavničkog doma održanoj 11. januara izjavio da Granična policija ne odgovara na njegova pitanja.

– Koliko su ljudi spriječili, ilegalnih migranata, u pokušaju prelaska granice prema Srbiji, odnosno onih koji dolaze iz Srbije u BiH, a uporedno s tim koliko su spriječili onih koji pokušavaju otići prema Hrvatskoj i ostatku EU – upitao je tada Arnaut, te je tek sada, pred sjednicu ovog doma koja će se održati 25. februara dobio odgovor.

Sudeći prema ovim informacijama, kada je riječ o broju migranta u BiH, zadržava se svojevrsni status quo budući da je broj onih koji su spriječeni da ilegalno pređu granicu iz pravca Srbije jednak broju spriječenih odlazaka iz BiH u Hrvatsku.

Istovremeno, ovo je i svojevrsni institucionalni odgovor na pitanje zašto na sjeverozapadu BiH tinja migrantska kriza.

Inače, na spomenutoj sjednici Predstavničkog doma nakon mukotrpnog insistiranja, u Dnevni red je uvrštena informacija o migrantskoj krizi koja je praktično eskalirala na području USK.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić na pomenutoj sjednici je zastupnicima prezentirao određene informacije kazavši, između ostalog, kako smatra da se istočna granica prema Srbiji i Crnoj Gori jako teško čuva.

– Napravljeni su napori u smislu da je Granična policija, koja ima vrlo reduciran i ljudski i materijalno-tehnički i organizacijski i taktički kapacitet da pravilno kontroliše čitavu granicu, misli se na prostore između graničnih prolaza. Učinjen je pomak u toliko što je Vijeće ministara donijelo odluku o prijemu 300 novih pripadnika Graniče policije, od tih 300 biće 250 graničnih policajaca i 50 službenika u činu mlađeg inspektora – rekao je tom prilikom Cikotić.