Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Kako su povezani Keljmendi, Radončić i Dautbašić?

11/01/2016

Svjedok na kojeg su Dautbašić i Šahman navodno pokušali da utiču je Azra Sarić, bivša djevojka Ramiza Delalića Ćele, za čije se ubistvo u Prištini sudi Naseru Keljmendiju.

Upravo sa ovim ubistvom su neki od svjedoka povezivali i lidera SBB-a Fahrudina Radončića, javlja Fedralna.ba.

Kada je tek podignuta optužnica protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, kao jedan od njegovih saradnika i član Keljmendijeve zločinačke organizacije označen je Fahrudin Radončić. U međuvremenu, sud u Prištini donosi odluku da se iz optužnice brišu imena bh. državljana jer protiv njih niti je vođena istraga niti je podignuta optužnica.

Fahrudin Radončić kazao je kako je dobio sudski poziv za za saslušanje u svojstvu svjedoka u Prištini, 25. i 26. marta.

A svjedok je trebala biti i Azra Sarić, 2007. godine, u vrijeme njegovog ubistva, djevojka Ramiza Delalića Ćele. Istraga je pokazala da je krajem prošle godine bila izložena zastrašivanjima i ucjenama uhapšenog dvojca Dautbašić-Šahman, inače članova SBB-a Fahrudina Radončića.

U istom periodu ime Azre Sarić postalo je i središte afere o smrti pacijenta, koji je, navodno, umro nakon vađenja zuba, a na kojoj su posebno insistirali pojedini mediji. Upućenima koji su znali za vezu Sarić sa predmetom Keljmendi već tada je bilo jasno da je riječ o kompromitaciji svjedokinje. Nije poznato šta je trebao biti sadržaj njenog svjedočenja, ali evo šta se navodi u kosovskoj optužnici:

“Međutim, Delalićeva djevojka Azra Sarić je opisala da je Delalić postao zabrinutiji zbog informacije koju je dobio, zbog čega se nije pojavljivao sa njom u javnosti, provjeravao da nema eksploziva na autu prije vožnje, mijenjao stanove češće nego ranije, pa čak počeo nositi pancire. Azra Sarić se sjeća da se oko tog vremena vozila pored kuće Muhameda ‘Alija’ Gašija sa Delalićem, koji je prokomentarisao da bi ‘mu trebao nešto uraditi (Gašiju), jer on i oni pripemaju nešto za mene'”.

Muhamedu Aliju Gašiju sudilo se na Kantonalnom sudu u Sarajevu i za Delalićevo ubistvo. Osuđen je na 17 godina zatvora, ali je oslobođen po toj tački optužnice.

Keljmendi i Gaši su u kumskim vezama. One nisu nisu sporne, baš kao ni zajednička prošlost Keljmendija i Radončića. Ipak, lider SBB-a od samog početka tvrdi da mu je slučaj Keljmendi montiran i za sve optužuje državnog tužioca Dubravka Čamparu, koji u BiH vodi slučaj Lutka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.