Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako unaprijediti zdravstvo u BiH?

BiH

Đorđe Milićević

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević otvarajući danas u Sarajevu Konferenciju o javno- zdravstvenoj politici “Unapređenje zdravlja u Bosni i Hercegovini: opcije za organizaciju i finansiranje javnog zdravstva“, rekao je da je stalno unapređenje i funkcionalnost sistema javnog zdravstva od ključnog značaja za kvalitet cjelokupnog zdravstvenog sistema jedne zemlje.

„Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine prepoznaje opšti i javno-zdravstveni značaj ovakvih naučnih skupova i daje snažnu podršku unapređenju lokalnih i regionalnih znanja i saradnje, a s ciljem unapređenja zdravstvenih standarda i poboljšanja zdravlja stanovništva u Bosni i Hercegovini i regionu.

Funkcionalne i koordinisane politike, programi i aktivnosti u oblasti javnog zdravlja od ključnog su interesa i značaja za sigurnost zdravlja EU i njenih građana, a što je naglašeno i u Lisabonskom ugovoru Evropske unije. Saradnja među državama, usklađenost programa i odgovora na javnozdravstvene prijetnje, međusektorska sardanja i razmjena iskustava i dobrih praksi, predstavljaju ključne faktore u obezbjeđivanju kvalitetnog sistema javnog zdravstva, kako je to definisano politikom Zdravlje 2020 Svjetske zdravstvene organizacije“, rekao je Milićević.

Na Konferenciji, pored eminentnih eksperata Svjetske zdravstvene organizacije, učestvuju i stručnjaci iz javnog zdravstva iz Bosne i Hercegovine i zemalja Jugoistočne Evrope. Konferencija je rezultat višegodišnje uspješne saradnje i koordinacije svih nivoa zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini: Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta BiH, Svjetske zdravstvene organizacije i drugih UN agencija, te kontinuirane podrške Švicarske vlade kroz Agenciju za saradnju i razvoj.