Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljeni kandidati za predsjednika Gradskog odbora SDP-a Bihać

BiH

suhret fazlic

Gradska izborna komisija Socijaldemokratske partije (SDP) Bihać danas je na konferenciji za novinare o temi “Unutarpartijski izbori SDP Bihać” predstavila kandidate za predsjednika Gradskog odbora te partije.

SDP je u svom djelovanju, kako je rečeno, bilježio uspone i padove, a u vremenu nakon proteklih izbora u BiH proživio jedno turbulentno razdoblje, nakon kojeg je uslijedila demokratizacija unutar partije i njeno vraćanje članovima.

Na održanom Kongresu SDP-a BiH usvojena je izmjena Statuta po principu “jedan član, jedan glas”, što znači, kako je istaknuto, da će predsjednike partije na svim nivoima moći birati svi njeni članovi.

Unutarstranački izbori u SDP-u BiH na svim nivoima, pa tako i Gradskom odboru Bihać, bit će održani 31. maja, a drugi krug, tamo gdje se ukaže potreba 7. juna.

Kandidati za predsjednika GOSDP-a Bihać su Šuhret Fazlić i Nedžad Mešić, te je s pres-konferencije upućen poziv svim članovima i simpatizerima partije da prisustvuju predsjedničkoj debati, koja će biti održana 29. maja u Muzeju AVNOJ-a.

– Kandidovao sam se na ovo mjesto, jer će o tome odlučivati svi članovi partije i to više neće biti rezultat volje određenih krugova ili pojedinaca – istakao je u obraćanju Fazlić, dodajući da je SDP ozbiljna partija, koja je u Bihaću sada u opoziciji, ali će se vratiti.

Po njegovim riječima, namjera mu je da pozicionira SDP kao jednu ozbiljnu partiju, koja će se vratiti tamo gdje je i bila, da bude vodeća partija u Gradskom vijeću Bihać.

U narednih godinu dana, kako je dodao, trudiće se da ‘proizvedu’ dovoljan broj kandidata, koji će moći da se kandiduju i da pobijede za funkciju gradonačelnika.

– SDP se dogodine vraća na vlast, biće pojedinačno najjača stranka u Gradskom vijeću Bihać i imaće svog gradonačelnika, jer ćemo mi u ovih godinu dana raditi na vraćanju povjerenja članstva – ustvrdio je Fazlić.

Drugi kandidat za predsjednika GOSDP-a Bihać Nedžad Mešić kazao je da će se zalagati za reorganizaciju i širenje članstva partije, te njegovo veće učestvovanje u donošenju svih odluka i da se djelovanje partije vrati na izvorna načela ljevice.

– Mislim da u SDP-u postoji potencijal i da će ovi izbori omogućiti da se partija pozicionira na mjesto koje joj pripada – da bude vodeća u Bihaću, Unsko-sanskom kantonu (USK) i šire – istakao je Mešić.

Na pitanje novinara da li GOSDP-a Bihać ima kandidata za predsjednika Kantonalnog odbora partije, kazali su da takvim informacijama ne raspolažu i da te izbore provodi Kantonalna izborna komisija.

Prema nezvaničnim informacijama, za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a kandidovali su se Mahmut Alagić, Hajrudin Havić i Sabina Dervišević iz Bihaća te Amir Murić iz Cazina.