Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako upravljati oduzetom imovinom koja je proistekla iz krivičnih djela

CPRC
FOTO: D. Begović

Danas se u Sarajevu u organizaciji Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) održava radionica na kojoj predstavnici Državne agencije za upravljanje i namjenu imovine privremeno i trajno oduzete organiziranom kriminalu iz R. Italije (ANBSC) domaćim profesionalcima iz pravosuđa, agencija za sprovođenje zakona i drugim institucijama prezentiraju svoja iskustva u oblasti upravljanja sa imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku.

Radionica se organizira u okviru projekta “Jačanje lokalnih kapaciteta u Federaciji Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala putem oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom” kojeg finansira Vlada Velike Britanije.

U cilju razmjene iskustava, informacija i naboljih praksi u području upravljanja sa različitim oblicima imovine oduzete u okvirima krivičnih postupaka, na radionici je, također, predstavljena organizacija i djelovanje dvije agencije koje se u BiH bave ovim poslovima, tačnije Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom i Agencija za upravljanje oduzetom imovinom iz Republike Srpske.

Eksperti iz Italije su govorili o svojim iskustvima u domenu upravljanja različitim oblicima oduzete imovine (nepokretnosti, pokretna imovina, novčana sredstva, finansijska imovina, poslovni udjeli i dr.) u predmetima organiziranog kriminala, izazovima sa kojima se susreću u odnosu na upravljanje sa pojedinim od ovih oblika imovine i načinima među-institucionalne saradnje sa organima pravosuđa i drugim državnim tijelima.

Ovakva vrsta profesionalnih kontakata, te razmjena iskustava i saznanja svakako doprinosi izgradnji potrebnih kapaciteta u domenu upravljanja sa oduzetom imovinom koja je proistekla iz krivičnih djela, a povodom koje se od strane nadležnih sudova donose odluke o oduzimanju takve imovine. Time se aktivno nastoje dostići potrebni EU standardi u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala u Bosni i Hercegovini.