Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CPRC

Kako učinkovitije sankcionisati odgovorne za trgovinu ljudima u BiH

trgovina ljudima
FOTO: D. B./Fokus.ba

Smjernica za postupanje pravosuđa u BiH u predmetima trgovine ljudima

Danas su javno promovisane Smjernice za postupanje pravosuđa u Bosni i Hercegovini u predmetima trgovine ljudima kao zbir stručnih dokumenata koje je u julu ove godine usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV).

Ova publikacija je razvijena u okviru projekta koji zajednički implementiraju Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), VSTV i Ministarstvo sigurnosti BiH, uz podršku USAID Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAIDInspire).

Promociji su prisustvovali predstavnici Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima BiH, predstavnici pravosudnih institucija, kao i članovi domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija koje su aktivne u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

trgovina ljudima
FOTO: D. B./Fokus.ba

Predstavnici VSTV-a, Ministarstva sigurnosti i CPRC su javnosti predstavili Smjernice za učinkovitije procesuiranje trgovine ljudima u četiri oblasti:

· Smjernice za naknadu štete za žrtve trgovine ljudima;
· Smjernice za nekažnjavanje žrtava trgovine ljudima;
· Smjernice za kažnjavanje korisnika usluga žrtava trgovine ljudima;
· Smjernice za kažnjavanje pravnih lica za trgovinu ljudima.

Tokom promocije skupu su se obratili član VSTV-a, Saša Sarajlić, Samir Rizvo, Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije kao i voditelj projekta Eldan Mujanović iz CPRC-a.

Istaknuto je da su Smjernice nastale kao rezultat zajedničkog rada profesionalaca koji se bave problematikom trgovine ljudima (sudije, tužioci, članovi akademske zajednice) u konsultacijama sa pravosudnom zajednicom.

Jedan od ciljeva ovih napora je bio da se ukaže na vrlo težak i nehuman položaj žrtava trgovine ljudima, koje nerijetko ostaju nevidljive i koje zahtijevaju pomoć svih aktera koji se nalaze na strani suprotstavljanja ovom fenomenu.

Smjernice su namijenjene prvenstveno pravosudnim institucijama u BiH, na svim nivoima pravosudne vlasti, policijskim organima koji postupaju u odnosu na ova krivična djela, edukacijskim institucijama koje se bave obukama nosilaca pravosudnih funkcija i policijskih službenika, univerzitetima na kojima se izučava fenomen trgovine ljudima, nevladinim organizacijama koje su aktivne u ovom području kao i širem krugu subjekata koji imaju trgovinu ljudima u fokusu interesovanja.

Na osnovu usvojenih Smjernica VSTV-a sva nadležna tužilaštva su u obavezi donijeti obavezujuća uputstva za postupanje i predmetima trgovine ljudima, a nadležni sudovi su dobili koristan stručni materijal za unapređenje i standardizaciju prakse u ovoj oblasti.

Očekivati je da će se na osnovu usvojenih dokumenata i edukacija nosilaca pravosudnih funkcija koje će se uskoro održati u okviru ovog projekta poboljšati položaj žrtava trgovine ljudima u krivičnim postupcima i učinkovitije sankcionisati odgovorni za ova krivična djela.