Bh. parlamentarci

Kako uzimati platu, a ne raditi ništa

parlament bih

Prema informaciji koju je sačinio Sekretarijat, rekorder u trošenju telefona je poslanik SDP-a Saša Magazinović sa 622 eura

Enver Bijedić je profesionalni poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Svaki mjesec, kako kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE), dobija između 2.500 i 3.000 eura za poziciju na koju je izabran.

Od konstituisanja parlamenta u januaru ove godine do danas održane su samo dvije sjednice. To praktično znači da su Bijedić i njegove ostale kolege u proteklih devet mjeseci dobile po 22.500 eura. Na naše pitanje da li mu je zbog toga nelagodno, Bijedić odgovara:

“Naravno da je nelagodno. Imam i prijedlog da se to riješi, treba ukinuti plate dok ne počne raditi parlament. Ali, ne može samoinicijativno neko reći da ne želi primati platu koju nije zaradio, a primaće ostalih stotinu”, kaže Bijedić.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ne vidi ništa sporno u tome što dobija enormnu mjesečnu platu, uprkos tome što je zakonodavna institucija kojom predsjedava u proteklih sedam mjeseci od konstituisanja održala dvije sjednice.

“Ne mislim odustati od plaće zato što ja radim svaki dan deset sati u stranci i radim na tome da se ova zemlja pokrene naprijed. Radim jedan koristan i važan posao”, kazao je Izetbegović gostujući na televiziji N1.

I drugi parlamentarci se ne odriču plata, a za postojeće stanje, kako ističe poslanik Branislav Borenović, krivci su Stranka demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koje, kako navodi, blokiraju uspostavu vlasti, ali i formiranje parlamentarnih komisija, bez kojih ni parlament ne može održavati sjednice. I njemu smo postavili isto pitanje, kao i Bijediću, osjeća li nelagodu, jer prima platu, a sjednica nema.

“Naravno da je to jedan ružan osjećaj. Ja kao poslanik nisam želio da uzmem nikakve privilegije, osim te plate koja je zaista velika. Nisam želio da uzmem ni stan, odvojeni život i razne privilegije koje vidim da pojedinci koriste. Mislim da se svako od nas osjeća izuzetno loše kada prima platu, a nema mogućnosti da u potpunosti radi svoj posao”, ističe Borenović.

Na čekanju tridesetak zakona

Aktuelni saziv Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije usvojio ni jedan zakon u mandatu kojeg su dobili na izborima u oktobru prošle godine.

Prošli saziv oba doma je usvojio samo 59 zakona, a 58 je odbijeno, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ana Lučić, predstavnica Centara civilnih inicijativa, nevladine organizacije koja radi monitoring rada izvršne i zakonodavne vlasti.

“Ukoliko odemo korak nazad i posmatramo mandat 2010.-2014. usvojeno je 85 zakona. U mandatu 2006.-2010. usvojeno je 170 zakona. Centri civilnih inicijativa su prošli saziv ocijenili kao najneefikasniji, međutim, aktuelni je ušao u konkurenciju da on preuzme tu titulu”, navodi Lučić.

Prema riječima poslanika Damira Arnauta, tridesetak zakona je trenutno na čekanju, jer nema sjednica parlamenta, a na čekanju su i stotine miliona eura iz eu fondova, koje jedino može ratifikovati Parlament BiH.

“Jako je puno zastoja u ovom radu, ali to ne smeta kolegama koji ne rade da uzimaju plate. I ne samo to, već i novac za odvojeni život, iako ne borave u Sarajevu. Isto tako samo tri stranke putuju- SDA, SNSD i HDZ”, kaže Arnaut.

Stotine eura samo za mobitel

Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH sačinio je informaciju o tome koliko su poslanici, delegati i sekretari pojedinih kancelarija u parlamentu napravili troškova mobilnih telefona u periodu od 6. decembra 2018. do 1. augusta 2019. godine, i to na zahtjev poslanice Aide Baručije.

Prema informaciji koju je sačinio Sekretarijat, rekorder u trošenju telefona je poslanik SDP-a Saša Magazinović sa 622 eura, drugi je predsjednik Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Dženan Đonlagić koji je potrošio 550 eura, a treći po trošenju poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac sa 467 eura.

Aida Baručija za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je osnovni razlog njenog zahtjeva ne samo uvid u trošenje mobilnih telefona, već i inicijativa koju kani podnijeti.

“A to je da se pojedinim korisnicima smanji limit kojeg mogu potrošiti za mobilni telefon, a nekima, čak, i ukine, jer ne vidim potrebu i razlog da imaju službeni mobilni telefon”, poručuje Baručija.

Urgencija samom sebi

Analitičarka Ivana Marić, osim kritika na enormno trošenje budžetskog novca, ukazuje i na paradoks na iste osobe obnašaju dvije funkcije, kao što je slučaj sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, koji je ujedno i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

“To bi u svakoj demokratskoj državi izazvalo haos, međutim, kod nas to većina nije ni primijetila i vidimo paradoks da jedan od zastupnika postavi pitanje premijeru koji sjedi sa njim u zastupničkim klupama”, ističe Marić, navodeći primjer kada je poslanik Damir Arnaut početkom avgusta dostavio zahtjev za upućivanjem Urgencije predsjedavajućem Zastupničkog doma Denisu Zvizdiću, a on poslao urgenciju samom sebi.

I prethodnih godina je bilo kritika na račun plata bh. parlamentaraca, a na osnovu uvida u plate njihovih kolega u regiji, bosanskohercegovački su najplaćeniji i zarađuju sedam puta više od prosječnog građanina, pokazuju i analize nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa.