Žurnal

Kako VSTV i Tegeltija biraju tužioce: Treba Sabini Sarajliji reći da se prijavi na konkurs

Milan Tegeltija

“Bilo bi dobro da neko obavi razgovor sa Sabinom Sarajlijom da se prijavi na konkurs za glavnog tužioca u Sarajevu”, kazao je Milan Tegeltija. Nakon toga, Sabina Sarajlija dobila najbolje ocjene komisije VSTV-a. Tegeltijin prijatelj Muhamed Ajanović unaprijed zna ko će biti novi glavni kantonalni tužilac u Sarajevu

“Ajanović je moj prijatelj”, reći će novinaru Žurnala Milan Tegeltija, nakon što je upitan kako to da dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, Muhamed Ajanović, zna da će Sabina Sarajlija biti izabrana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Konkurs, dakle, još nije bio ni raspisan, a profesor Ajanović je već znao ishod postupka koji provodi VSTV, objavljuje Žurnal.

“Ako govoriš za Sabinu Sarajliju, to je rečeno na samoj sjednici, kad je bila tačka izbor tužioca Tužilaštva BiH, da bi Sabina Sarajlija bila odličan glavni tužilac i da bi bilo dobro da se prijavi na taj konkurs i da bi čak neko trebao s njom da razgovara da je podstakne da se prijavi”, objasnit će Tegeltija činjenicu da njegov prijatelj iz Sarajeva zna odluke VSTV-a iz bolje budućnosti.

I, onda, čudo. Sabina Sarajlija se prijavila za poziciju glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu, a nakon “testiranja”, komisija VSTV-a je 14. maja ove godine sačinila rang listu. Prvorangirana je bila Sabina Sarajlija. Razlog – u posljednjoj godini svog mandata, bivša glavna tužiteljica Kantona Sarajevo Dalida Burzić je svim njenim protukandidatima dala niže ocjene.

Nezadovoljni tužioci su se žalili VSTV-u, ali su njihove žalbe – odbijene.

“Ja sam Sabinu Sarajliju vidio jednom u životu”, objasnit će Tegeltija.

No, Dalidu Burzić koja je na isteku svog mandata unaprijedila Sarajliju za šeficu Odjela za privredni kriminal, Tegeltija je viđao malo češće. I to uglavnom u društvu sa Muhamedom Ajanovićem. Tada Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, pod rukovodstvom Dalide Burzić, donosi odluku: protiv Muhameda Ajanovića se neće provoditi istraga na osnovu prijave za zloupotrebe na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu.

To je, ujedno, bila najbitnija referenca Dalidi Burzić da bude unaprijeđena. Komisija VSTV-a je zaključila – tužiteljica Burzić ima najbolje reference da postane sutkinja Suda BiH. I to preko, očito, namještenog konkursa koji je poslužio Milanu Tegeltiji da imenuje još jednog svog prijatelja za sudiju Suda BiH.

U vrijeme raspisivanja konkursa, Amir Kapetanović, dugogodišnji prijatelj Milana Tegeltije, bio je sudija Okružnog suda u Banja Luci. Kada je Podvijeće VSTV-a u februaru ove godine obavilo testiranje, Kapetanović je bio rangiran tek na jedanaestom mjestu.

Konkursom je trebalo biti imenovano četvero sudija. Dalida Burzić je bila prvorangirana i, logično, VSTV je dono odluku o njenom imenovanju. Potom je preskočeno šest preostalih kandidata, da bi bio imenovan Stanko Blagić čije se ime našlo na sedmom mjestu rang liste. Onda su opet preskočena tri kandidata, da bi VSTV u konačnici imenovao jedanaestorangiranog kandidata Amira Kapetanovića za sudiju Suda BiH.

Da su konkursi VSTV-a obična besmislica, dokazuje i nedavni slučaj iz Doboja.

Željka Radović je bila članica VSTV-a i glavna tužiteljica Okružnog tužilaštva Doboj. Kada joj je isticao mandat u dobojskom tužilaštvu, odlučila je podnijeti ostavku na mjesto člana VSTV-a, jer članovi Vijeća, po zakonu, ne mogu biti birani na rukovodne pozicije. Nakon što je, početkom ove godine, odstupila s pozicije u VSTV-u, prijavljuje se za poziciju glavne okružbe tužiteljice iz Doboja.

VSTV je, naravno, imenuje na tu poziciju, nakon čega je raspisan konkurs za izbor člana VSTV-a iz RS-a kako bi se popunilo mjesto koje je upražnjeno nakon njene ostavke. I, koje li slučajnosti – Željka Radović ponovo je izabrana za člana VSTV-a.

Tako je sama popunila mjesto koje je bilo upražnjeno nakon njene ostavke. A u međuvremenu je postala glavna tužiteljica Okružnog tužilaštva u Doboju.

Za Milana Tegeltiju ni ovo nije sporno. Kao što mu nisu sporni ni ostali slučajevi.