HNK

Kako žive radnici tokom pandemije?

mostar obrtnici3 (1)

Pandemija je posebno pogodila ugostiteljstvo. Vlasnici su bili primorani otpuštati radnike, a pomoć države prema riječima radnika bila je minorna i nije doprinijela saniranju stanja.

Pandemija koronavirusa pokosila je ekonomije u svijetu, a stradala je i naša. Broj nezaposlenih prema statistikama entitetskih zavoda za zapošljavanje u posljednjoj godini drastično je porastao.

“Pandemija koronavirusa radnike u nekim djelatnostima, koje su do pojave korone bile unosne i poželjne, dovela je do nivoa borbe za opstanak.Izdvajaju se ugostiteljstvo i turizam, koji i danas trpe velike štete. Veliki broj radnika ostao je bez posla ili je sreću potražio na nekim drugim poslovima”, kaže za BHRT Aner Kruškonja, predsjednik Obrtničke komore HNK

Turističke agencije su najviše oštećene zato što nema turista. Što se tiče obrtnika, to je sektor koji zavisi od turizma. U Mostaru je ugrožen Stari grad, dok drugi obrtnici nisu toliko ugroženi. Država im je nešto pomogla.

Zanimljiv podatak je da je broj obrta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas veći u odnosu na vrijeme prije pandemije koronavirusa.

“U HNK-a su zatvorena 194 obrta u 2020, a otvoreno ih je oko 220”m kađe Kruškonja.

Pandemija je posebno pogodila ugostiteljstvo. Vlasnici su bili primorani otpuštati radnike, a pomoć države prema riječima radnika bila je minorna i nije doprinijela saniranju stanja.

“Toliko je nelogičnih mjera. Ograniliči su broj mjesta, skratili su radno vrijeme, bez vizije kako da se pomogne ugostiteljstvu. Moj prijedlog je da niko ništa ne plaća. Neka institucije i sudovi rade, pa ćemo vidjeti dokle ćemo doći. Potrebna je finansijska injekcija. A ne da se dižu ogromni krediti kod Međunarodnog monetarnog fonda da bi se punile budžetske rupe za obnavljanje namještaja i voznog parka i da bi se njima sve moguće plate dale”, rekao je ugostitelj Zlatko Tipura.

Za radnička prava u vremenu pandemije grčevito su se borili zdravstveni radnici u Hercegovini. Iako su građanima bili potrebniji nego ikada, nisu se dvoumili kada su odlučili stupiti u generalni štrajk.

“Pandemija može trajati više godina, ali radnici moraju ostvarivati svoja prava. Imamo u cijeloj zemlji proteste i štrajkove”, kaže Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK.

U periodu od januara do decembra 2020. godine broj nezaposlenih, prema podacima entitetskih zavoda za zapošljavanje, porastao je za gotovo 80 hiljada.