Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Unijeli ih u registar

Kakve su informacije o BiH interesantne američkim lobistima koji rade za RS

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Fokus.ba istražio je registar Ministarstva pravde SAD-a. Teksaška kuća unosila informacije o Komšiću, članstvu BiH u NATO-u, o Izbornom zakonu

U zvaničnom registru Ministarstva pravde SAD objavljeno je niz dokumenata zaprimljenih u vidu korespondencije između Vlade RS-a i teksaške lobističke kuće McGinnis Lochridge koja od 2019. godine ima ugovor sa Vladom RS.

Još preciznije ugovor je potpisan sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS da ih savjetuje i predstavlja na raznim međunarodno- pravnim i političkim pitanjima. Na godišnjem nivoua ova kompanija od RS-a dobiva oko 1,4 miliona KM.

Medijske objave

Fokus.ba objavljuje dio dokumenata koji su uneseni registar. Preciznije, unijela ih je navedna kompanija McGinnis Lochridge. Radi se mahom o medijskim objavama u toku ove kao i u proteklim godinama. Iz lobističke kuće su u aktima naveli opasku kako se radi o materijalu potrebnim radi sagledavanja različitih tačaka gledišta po određenim pitanjima.

Nasvježiji je unesen 21. septembra, a riječ je o izjavi ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana o govoru predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se hrvatski ministar obrušio na Komšića kazavši da su mu izjave štetne i politički destruktivne.

Također u dokumentu unesenom 31. augusta se citira zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović koji jei zjavio da se sa zvaničnikom NATO-a na sastanku nije razgovaralo o članstvu BiH u NATO-u uz opasku da je za RS situacija jasna: saradnja – da, integracija – ne.

U istom mjesecu unesen je akt u kojem se citiraju stavovi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) o tome da bi presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Kovačević“ mogla destabilizirati državu.

Izdašno plaćanje u i pandemiji

Generalno u registru se mogu naći i medijski izvještaji o formiranju vlasti, o političkoj krizi, te o drugim političkim dešavanjima u našoj državi.

Ugovor kojeg je RS potpisala s lobistima

U 2019. godini je naprimjer u registar unesen izvještaj vlasti RS-a Vijeću sigurnosti UN-a, a što su, kao što je poznato, ponovili i u godinama koje su slijedile.

Ugovor kojeg je RS potpisala s lobistima 2022.

Također, u okviru mnoštva dokumenata mogu se naći i aneksi ugovora između RS-a i navedene lobističke kuće, pa je tako vidljivo da vlasti RS-a nisu prekidali ugovor ni tokom najteže krize u pandemiji, dakle 2020. i 2021. godine, te su na godišnjem nivou i tada izdvajali više od milion KM za američke lobiste.