BiH

FHMZ

Kakvo nas vrijeme očekuje u naredne dvije sedmice

22/02/2021

Od 06.03. do kraja prognoziranog perioda očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima. U centranim područjima nije isključen i snijeg

Stabilno anticiklonalno polje nad Bosnom i Hercegovinom uslovit će suho i pretežno sunčano vrijeme. Veće pozitivno odstupanje srednje temperature zraka smanjit će blagi jutarnji mrazevi u Bosni, stoji u prognozi vremena  Federalnog hidrometeorološkog zavda BIH.

U kotlinama i duž riječnih tokova Bosne u prijepodnevnim satima očekuje se magla i niska oblačnost. Kako se očekuje stabilno i relativno toplo vrijeme do kraja mjeseca, već sad se mogu potvrditi prognoze za suh i nadprosječno topao februar.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -2°C do 4°C u Bosni, na jugu zemlje do 8°C. Najviše dnevne temperature između 13°C i 17°C, u Hercegovini do 20°C.

Na područjima sa dugotrajnom maglom maksimalne temperature do 12°C.

U prvoj sedmici marta prema raspoloživim prognostičkim modelima prognozira se suho i i nešto svježije vrijeme sa temperaturama nešto malo iznad prosjeka za ovo doba godine. Jutarnji mrazevi mogući su u centralnim područjima Bosne i na planinama.

Od 06.03. do kraja prognoziranog perioda očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima. U centranim područjima nije isključen i snijeg.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -2°C i 4°C u Bosni, 10 0°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 8°C i 13°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 15°C, stoji u dvosedmičnoj prognozi FHMZ.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.