BiH

fhmz

Kakvo nas vrijeme očekuje u narednih sedam dana

13/12/2021

Jutarnje temperature će sredinom sedmice biti nešto niže u odnosu na prosječne, a najviše dnevne će u većini krajeva biti pozitivne

U Bosni i Hercegovini se u nastavku ovog mjeseca ne očekuju bitnije promjene vremenskih prilika.

Umjereno do pretežno oblačno s povremenim slabim padavinama, preovladavat će u Bosni. Padavine će u nižim predjelima biti većinom u obliku kiše, a u nešto višim područjima kiša bi mogla prelaziti u susnježicu i u snijeg.

Na planinama, očekivane padavine bit će u obliku snijega. Kiša bi se u dodiru s tlom mogla smrzavati, te svarati poledicu, stoga je potreban dodatni oprez, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Uz promjenjivu naoblaku i sa znatno više sunčanih sati padavine na području južne Hercegovine će izostati.

Jutarnje temperature će sredinom sedmice biti nešto niže u odnosu na prosječne, a najviše dnevne će u većini krajeva biti pozitivne. Puhat će pretežno slab vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Minimalne jutarnje temperature zraka u naredna dva dana varirat će od -8°C do -2°C u centralnim, u sjevernim područjima Bosne i do 2°C. Na jugu zemlje do 6°C.

Najviše dnevne temperature između 0 i 5 u Bosni do 10 stepeni u Hercegovini. U drugom dijelu sedmice minimalne temperature od -3 °C, a maksimalne dnevne do 12 stepeni.

Za dane vikenda 18. i 19. 12. kao i početkom sljedeće sedmice prema dostupnim prognostičkim matrijalima očekuje se pretežno oblačno vrijeme s snijegom u većem dijelu zemlje.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -8°C i -3°C u Bosni, do 4°C u Hercegovini.

U istočnim područjima Bosne jutarnje temperatue moguće su i do -11°C.

Maksimalne dnevne temperature varirat će između -5 i 1 stepeni u Bosni do 5 u Hercegovini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.