BiH

Prognoza za naredne dane

Kakvo nas vrijeme očekuje u prvom dijelu decembra: Ništa od “prave zime”

29/11/2018

Postepeno toplije vrijeme prognozira se već od vikenda kada će doći do porasta i jutarnjih i dnevnih temperatura zraka

U odnosu na proteklu sedmicu, u narednom periodu uslijedit će oborinski oskudnije razdoblje na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Već danas, 29. novembra usljed jačanja prostranog grebena istočnoeuropske anticiklone došlo je do stabilizacije vremenskih prilika uz pripadajuće vrlo hladno istočno visinsko strujanje sa kojim se iz oblasti Euroazije spušta vrlo hladan zrak u naše krajeve uzrokujući ispodprosječne temperature zraka u Bosni i Hercegovini koje se izraženije osjećaju 30. novembra kada se, usljed vedrije noći, prognozira vrlo hladno, mrazno jutro.

Do kraja novembra ne prognoziraju se padavine u većem dijelu zemlje te se zadržava uglavnom malo do umjereno oblačno vrijeme sa povremenim sunčanim intervalima. Više oblačnosti prognozira se od petka poslijepodne prema vikendu, uglavnom na zapadu, sjeverozapadu i jugozapadu naše zemlje.

Postepeno toplije vrijeme prognozira se već od vikenda kada će doći do porasta i jutarnjih i dnevnih temperatura zraka. Od ponedjeljka, 03. decembra na vrijeme u našim krajevima utjecat će prostrano polje sredozemne anticiklone pri čemu dolazi do promjene visinskog strujanja i uspostave južnog visinskog strujanja sa kojim pritječe po visini topliji zrak u naše krajeve.

U periodu od 03. do 06. decembra, prema raspoloživim analizama prognoznih modela, prognozira se uglavnom stabilnije vremensko razdoblje koje će obilježiti pretežno sunčano vrijeme u Hercegovini, a u Bosni malo do umjereno oblačno vrijeme sa nešto izraženijim utjecajem temperaturne inverzije po kotlinama i uz riječne tokove gdje će biti mogućnosti za dugotrajnije zadržavanje magle i epizode aerozagađenja.

Od 02. do najmanje 08. decembra prognoziraju se temperature koje su nešto iznad višegodišnjeg prosjeka. Od 08. decembra do kraja referentnog perioda prognoze, prema trenutnim analizama prognoznih modela, prognozira se nešto nestabilnije razdoblje sa češćom pojavom padavina uzrokovana izraženijom ciklonalnom aktivnošću pri čemu obilnije padavine se prognoziraju za Hercegovinu uz postepeno vraćanje temperatura u okvire višegodišnjeg prosjeka.

Dana 30. novembra, prognoziraju se izrazito niske temperature za kraj novembra koje se kreću između -14 i -11º na planinama, u nizinama od -11 do -3º, a na jugu Hercegovine od -2 do 4º, dok prognozirani maksimumi dosežu vrijednost do 5º u Bosni i 13º u Hercegovini.

U periodu od 02. do 08. decembra, vrijednost jutarnjih temperatura zraka prognozira se uglavnom od -1 do 8º, dok najviše vrijednosti temperatura zraka uglavnom dosežu vrijednost do 12º u Bosni i 16º u Hercegovini, izuzev područja pod maglom gdje maksimumi dosežu vrijednost do 4ºC, naveo je u novoj vremenskoj prognozi za N1 Nedim Sladić.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.