obraćanje zastupnicima

Kalabuhov za govornicom NSRS još jednom zaprijetio BiH: Imamo pravo naglasiti potencijalne probleme

New Project – 2022-06-06T182649.655

On je ustvrdio da faza ručnog upravljanja BiH je odavno prošla. Došlo je vrijeme da se puna odgovornost za budućnost BiH prenese na predstavnike konstitutivnih naroda

Zastupnicima Narodne skupštine Republika Srpska danas se obratio i ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Kalabuhov koji je pored ostalog ustvrdio da je Rusija zainteresirana za jačanje obostrano korisne saradnje s BiH, a da je Republika Srpska nesumnjivo Rusiji ključni trgovinski i ekonomski partner u BiH.

Kalabuhov je ustvrdio, “da se Rusija, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, od 1995. godine dosljedno zalaže za striknto poštivanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstituvna naroda i dva entiteta, od kojih je sastavljena BiH”.

Borenović nakon obraćanja Kalabuhova: Zašto nas uvodite u izolaciju, siromaštvo, devastaciju (VIDEO)

Izrazio je uvjerenje da decentralizirana arhitektura BiH predviđena Dejtonom, osigurava normalno funkcioniranje oba entiteta i predstavlja oblik za miran i obostrano koristan suživot Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao konstitutivnih naroda BiH i ostalih građana, u okviru jedinstvene i suverene države.

Smatramo, kazao je Kalabuhov, da Ustavom propisani demokratski principi odlučivanja od samih bh. strana koji se temelje na dijalogu, međusobnom poštovanju, kompromisu i konsenzusu, uključujući izmjene samog Ustava, nemaju alternative.

– Smatramo da će svako spoljnje uplitanje, pogotovu nametanje rješenja koja su u suprotnosti lokalnom mentalitetu i historijskoj stvarnosti, imati dalekosežne i opasne posljedice – istakao je Kalabuhov.

Na žalost, dodao je, moramo konstatirati destruktivnu ulogu dijela međunarodne zajednice koja je neodgovorno i sebično izabrala put podrivanja napretka.

– Sebična želja da se implementira njihova politička agenda u BiH, prvenstveno kroz nametljivo promicanje euroatlantskih integracija, dovela je Zapad do pogubnog kursa ka eroziji Dejtonskog sporazuma. To se odražava u neuravnoteženom odnosu prema političkim subjektima u BiH – naveo je on.

On je ustvrdio da “faza ručnog upravljanja BiH je odavno prošla”. Došlo je vrijeme da se puna odgovornost za budućnost BiH prenese na predstavnike konstitutivnih naroda.

Također je još jednom potvrdio da se Rusija zalaže za što skorije ukidanje Ureda visokog predstavnika, jer su kandidature svih visokih predstavnika, bez izuzetka, bile odobrene u Vijeću sigurnosti UN-a.

S tim u vezi, po njegovim riječima, “cijenimo stav rukovodstva RS i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, po ovom pitanju – koji se zalažu za striktno poštovanje normi međunarodnog prava”. Jednako pogubnim smatra uvođenje sankcija pojedinim političarima u BiH, a da pritisak sankcija na nezavisne medije RS zaslužuje oštru osudu.

“Poštujemo suvereno pravo BiH da realizuje svoje vanjskopolitičke prioritete uz poštivanje relevantnog pravog poretka. Ali i mi imamo pravo naglasiti potencijalne probleme, u slučaju hipotetičkog pristupanja BiH političkim i vojnopolitičkim savezima koji provode neprijateljsku i agresivnu liniju prema Ruskoj Federaciji” tvrdi ruski ambasador Kalabuhov.

Rusija je, dodao je, zainteresirana za jačanje obostrano korisne saradnje sa BiH, a istovremeno se ne može složiti sa nametnutom tvrdnjom, da razvoj i veza s jednim od entiteta može biti usmjeren protiv drugog ili obrnuto.

“Riječ je, između ostalog, o našoj spremnosti da proširimo veze sa Bošnjacima i Hrvatima, kao dva od tri konstitutivnih naroda, te da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristimo raspoložive mogućnosti i potencijale za ove svrhe”, rekao je on.

Nesumnjivo je, ustvrdio je, da je RS naš ključni trgovinski i ekonomski partner u BiH. Kalabuhov je još jednom bez ikakvih argumenata ustvrdio da su u RS-u koncentrisane velike ruske investicije, te kako je kazao “naši privredni subjekti zainteresirani da ostanu na tržištu RS-a i da ovdje razvijaju obostrano koristan privredni posao”.

Kalabuhov je najavio skorije otvaranje kancelarije ambasade Ruske Federacije u Banjoj Luci, ogranka kulturnog centra, te gradnju Rusko-srpskog hrama, a uspostavljanje redovnih kontakata između dvaju skupština Rusije i entiteta RS-a daju važan doprinos bilateralnim vrijednostima.

Izrazio je uvjerenje da veze između Rusije i BiH i Republike Srpske imaju veliki potencijal, a nastavit će tražiti nova područja za saradnju, nove perspektive.

Činjenica, kako je kazao, da je BiH odbila da se pridruži sankcijama protiv Rusije, omogućila je značajno povećanje izvoza bh. poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Uvjereni smo, rekao je, da slične mogućnosti postoje i u ovom trenutku, uprkos insinuacijama o navodonom pridruživanju BiH uvođenjem sankcija Rusiji, i to djelovanjem nekih bh. diplomata, ne možemo smatrati odrazom konsolidovanja kroz ideje cijele BiH.

– Zato Rusija Bosnu i Hercegovinu svrstava u naše prijateljske države – podvukao je ambasador Kalabuhov te kao primjer naveo nedavno potpisivanje produžetka ugovora o snabdijevanju plinom po istim uvjetima.

Izrazio je zahvalnost rukovodstvu RS, zastupnicima NSRS i svima koji ulažu napore u razvijanju veze.

– Ravnopravna i obostrano korisna saradnja s Rusijom u interesu je svih građana Bosne i Hercegovine, zaintersiranih za mir, blagostanje i prosperitet – zaključio je ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Kalabuhov u obraćanju zastupnicima NS RS.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci razmatra se međunarodna politička i sigurnosna situaciji, te mjesto u uloga RS.