Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kamion iz Zenice sa 5.000 paketića za sirijsku djecu zaustavljen na granici

BiH

volonteri(3)

Konvoj humanitarne pomoći koji je uz policijsku pratnju krenuo iz Zenice prema Hrvatskoj sa 5.000 bajramskih paketić, a koji su trebali obradovati sirijsku djecu u izbjeglištvu, zaustavljen je na granici.

Bilal Isaković kaža da kamion sa paketićima jutros od 03:00 sati stoji na prelazu Šamac u Hrvatskoj još nije prošao carinsku kontrolu. Navodno su problem grickalice, čips, smoki koje ne mogu ući u Hrvatsku.

volonteri3

– Što se tiče volontera, ekipe crvenog križa, klovnovi te predstavnika medija, svima nama je zabranjen ulaz u kamp uz obrazloženje da je za to potrebna specijalna iskaznica koju nam ne mogu izdati. Hladno je i mi smo prinuđeni da se vozimo od kampa do kampa te pokušamo iznaći najbolje rješenje – kaže Isaković.

Dalje navodi da Crveni križ i policija ne dozvoljavaju nikakve kontakte sa izbjeglicama i ono što oni nude kao rješenje je da kamion istovarimo u njihovom magacinu, a oni bi ga dalje distribuirali.

– Trenutno nismo pristali na tu soluciju i nadamo se nekom povoljnjijem rješenju. Za HRT smo dali izjavu te pozvali hrvatske vlasti da nam pomognu te olakšaju da se ovaj problem čim prije riješi – navodi Isaković.