Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kamioni ponovo mogu u Hrvatsku: Na GP Brčko-Gunja kolone od ranog jutra

Na GP Brčko-Gunja od ranog jutra formirani redovi teretnih vozi

Na svim graničnim prelazima između Bosne i Hecegovine i Hrvatske nakon nekoliko sati obustave, ponovo je uspostavljen saobraćaj za teretna vozila. Do obustave je došlo zbog pada sistema elektronskog očitavanja carinskih dokumenata u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Na graničnom prelazu Brčko-Gunja vozači teretnih vozila od ranih jutarnjih sati čekali su normalizaciju saobraćaja. Dugi redovi teretnih vozila predstavljali su smetnju i otežavali saobraćaj i za privatna vozila.

Na GP Brčko-Gunja od ranog jutra formirani redovi teretnih vozi

Jedan od prevoznika Šimo Gagulić, u izjavi za AA, kazao je kako odavno nije bilo ovoliko dugih zastoja. On je kazao kako na prelazu Brčko-Gunja čeka od 8,30 sati jutros.

“Htio sam otići na druge granične prelaze, ali su mi kolege javile da je svugdje ista situacija zbog kompletnog pada sistema. Nijedno teretno vozilo ne može proći. Čuo sam da su čak i telefonske veze pale. Ali kolege su mi maloprije javile da se mjestimično počeo normalizirati saobraćaj, pa se nadam da ćemo uskoro moći i mi proći ovdje“, rekao je Gagulić.

Na GP Brčko-Gunja od ranog jutra formirani redovi teretnih vozi

Dragan Marković, koji prevozi robu za Italiju, kazao je da čeka četiri sata na graničnom prelazu Brčko-Gunja, dodavši da je prethodno cijelu noć čekao na graničnom prelazu Sremska Rača.

“Sad nam kažu da je pao sistem, a mi ne verujemo u to. Mislimo da je ovo zbog ‘prepucavanja’ Srbije i Hrvatske. Bog zna koliko ćemo još ovdje stajati. Otkako je počela izbjeglička kriza susrećemo se s ovim zastojima, inače, nismo imali problema“, kazao je Marković.

Na GP Brčko-Gunja od ranog jutra formirani redovi teretnih vozi

Granična policija BiH oko 11 sati saopštila je da će saobraćaj na svim graničnim prelazima između BiH i Hrvatske biti obustavljen zbog pada sistema elektronskog očitavanja carinskih dokumenata na teritoriju Republike Hrvatske. Sistem je uspostavljen u popodnevnim satima i prelazi su otvoreni.

Mnogi vozači teretnih vozila, zbog zatvaranja graničnog prelaza Batrovci-Bajakovo na autoputu između Beograda i Zagreba, zbog izbjegličkog vala koji je zahvatio Srbiju i Hrvatsku, pokušavaju zaobići taj dio puta i proći preko teritorija BiH.