Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kampanja “Jedna milijarda ustaje” 14. februara i u Mostaru

one-billion-rising-nyc-main

Vijeće mladih grada Mostara i Podružnica psihologa Hercegovina bit će koordinatori projekta koji će se 14. februara održati u Mostaru, a kojim se želi poslati jasna poruka protiv nasilja.

“Plesom na Španskom trgu i u Mepas Mall-u želimo poslati jasnu poruku protiv nasilja te podići svijest ljudi o ovom problemu. Ove godine plešemo na Španskom trgu 14. februara u 14 sati, te u Mepas Mall-u u 16:30 sati, a 15. februara održat ćemo javnu tribinu, kao nastavak naših aktivnosti u borbi protiv nasilja”, ističu organizatori.

Dodaju kako je svako ustajanje dio kolektivne odlučne predanosti da se zaustavi nasilje na ovoj planeti, koje je traumatiziralo tijela djevojčica, djevojaka i žena.

„Jedna milijarda ustaje“ („One billion rising“) je već dobro poznata kampanja protiv nasilja nad ženama, čija pokretačica je Eve Ensler, autorica knjige ‘Vaginini monolozi’. Svjetskoj kampanji koja se obilježava 14. februara, četvrtu godinu za redom pridružuje se i Bosna i Hercegovina.

Naše društvo, nažalost, obiluje nasiljem u svim oblicima i mi jednostavno nešto moramo učiniti. Kampanja koju provodimo fokusirana je na borbu protiv nasilja nad ženama, ali želimo poslati univerzalnu poruku: STOP svakom obliku nasilja.

Mnogi se pitaju zašto baš ples i kako to može pomoći žrtvama? Pokretom tijela, svako živo biće izražava svoju slobodu, a na ovaj način stajemo uz žrtve i time prekidamo tradiciju nijemih promatrača. Ako nijemo promatramo to nas čini suučesnicima. A to nikako ne želimo. Ono što želimo je pokrenuti revoluciju – plesnu revoluciju!

Statistike su poražavajuće, jedna od tri žene na planeti je silovana, pretučena i zlostavljana tokom života. Ne smijemo olako prihvatiti ovu brojku – svaka brojka odražava jedan život kojem se uzima pravo na slobodu i izražavanje. Učinimo nešto! Jer, danas je to neka žena, sutra ste to vi, zaključuju organizatori.