BiH

važna presuda

Kandić: Nema više Sulejmana Tihića, ali nema ni nevine Srbije

30/06/2021

Kandić je kazala da je ova presuda vrlo važna bez obzira što oni nisu osuđeni za doprinos UZP-u, da to nije moglo biti zaključeno van razumne sumnje

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, za Otvoreni studio Federalnog radija kazala je kako presuda Stanišići i Simatoviću vrlo važna i da ne treba biti nezadovoljan time što nije utvrđen UZP, jer je na određeni način kroz ranije presude jasno definirana uloga Srbije u ratu u BiH.

„Mislim da je sad prvi put jasno utvrđeno šta se dešavalo u Bosanskom Šamcu imajući u vidu šta je recimo preživio Sulejman Tihić, ne samo zatočeništvo tu, nego i u Srbiji i mislim da je ova presuda sa vrlo jasna: bivši načelnik SDB-a i njegov pomoćnik se osuđuju za pomaganje i izvršavanje krivičnih djela u Bosanskom Šamcu, ubistva, deportacije i prislino premještanje stanovništva“- kazala je Kandić.

Kandić je kazala da je ova presuda vrlo važna bez obzira što oni nisu osuđeni za doprinos UZP-u, da to nije moglo biti zaključeno van razumne sumnje.

„Ja bih rekla da je ipak donijelo vemoma važne i konkretne zaključke i da danas iako više nema Sulejmana Tihića ovo je jedna pravda koja je važna i koju ne bismo imali da ju nije ovo Sudsko vijeće utvrdil. U tom smislu čini mi se da je manje važno da sada raspravljamo da li je ovom presudom Srbija ponovo zaštićena, rekla bih da ono što smo čuli u zaključcima da su veoma teške optužbe, da su institucije u Srbiji pomagale, obučavale, pružale pomoć ne samo u uniformi i obuci već i u mjestima u kojima se održavala obuka i da su posebno izdvojene općine Sanski Most i Bosanski Šamac, zatočenički objekti u Zvorniku te da su posebno izdvojena imena zlikovaca iz Crvenih beretki“- kazala je Kandić.

Ima poseban odnos prema tome šta se događalo u Bosanskom Šamcu.

„I to je uvijek ostalo pokriveno, sakriveno i svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena“- kazala je Kandić u komentaru za Federalni radio.

Priča o UZP-u je jasna i preko drugih veza kao što su zločini protiv čovječnosti gdje se vidi ko podržava učešće i oragnizira i nakoji načinm i to su stvari koje ćemo decenijama izučavati i i pravno i histrorijski, ali mi treba dsa budemo zadovoljni što je bilo Haaškog tribunala zato što jasno vidimo našu situaicju nakon 30 godina od rata.

„Ima sasavim dovoljno dokaza da se kaže da nema nevinih instiutucija i posebno nema nevine Srbije koja je učestvovala u ratovima na teritoriji drugih zemalja“- zaključila je Kandić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.