Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bill cosby

Sud ukinuo presudu i pušta na slobodu glumca proglašenog krivim za seksualno zlostavljanje

bill-cosby

Cosby je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje

Najviši sud u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji ukinuo je u srijedu osuđujuću presudu Billa Cosbija za seksualno zlostavljanje i naložio da odmah bude pušten iz zatvora. Cosby (83) bi mogao biti oslobođen već u srijedu iz zatvora u Shippacku u Pensilvaniji.

Cosby je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje Andree Constand u njenom domu 2004. godine nakon što joj je dao neidentifikovane tablete.

Presuda je ukinuta nakon što je pronađen sporazum postignut sa prethodnim tužiocem 2005. godine koji Cosbyja spriječava da bude osuđen. Prema tom sporazumu tužilac se dogovorio sa Cosbyjevim advokatima da neće podizati krivičnu tužbu.

Kao rezultat toga, Cosby nije mogao izbjeći svjedočenje u sklopu građanske tužbe koju je Constand pokrenuo protiv njega, jer optuženi mogu odbiti svjedočiti samo kada su suočeni s krivičnim gonjenjem.

Njegova izjava pod zakletvom, koju je sudija otpečatio 2015. godine, na kraju je navela novog okružnog tužioca Kevina Steelea da optuži Cosbyja kasnije te godine, samo nekoliko dana prije nego što je zastara istekla.

Sud je utvrdio da je to u osnovi značilo odbacivanje ranijeg obećanja tužioca da neće optužiti Cosbyja.

Odluka Vrhovnog suda u Pensilvaniji donesena je nakon što je Cosby odslužio više od dvije godine kazne koja je mogla iznositi od tri do deset. Osuđen je 2018. godine.

Bill Cosby, komičar i glumac, bio je najpoznatiji po svojoj ulozi oca i supruga u humorističkoj seriji iz osamdesetih “The Cosby Show”, na osnovu koje je dobio nadimak “američki tata”.

No, njegova reputacija je srušena kada ga je više desetina žena optužilo za seksualni napad. Njegova osuda široko je viđena kao prelomni momenat u #MeToo pokretu.