BiH

Lider SDP-a

Nikšić: Srbija u današnjoj presudi prepoznata kao direktan učesnik u agresiji na BiH

30/06/2021

Dodaje, da Srbija, koja je još jednom presudom prepoznata kao direktni učesnik u agresiji, mora napraviti otklon od zločina i preuzeti svoj dio odgovornosti i za nedjela i za repariranje štete žrtvama, u mjeri u kojoj je to moguće

Presudom Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zaključen je još jedan važan proces koji je rasvijetlio svirepost zločina počinjenih protiv Bosne i Hercegovine i njenih građana, poručio je lider SDP-a BiH Nermin Nikšić reagujući na današnju presudu.

“Volio bih reći da sam zadovoljan svim aspektima presude, ali to nije tako. Neovisno o tome, ona jeste važan korak ka pravdi. Volio bih reći da je ovom presudom zatvoreno još jedno poglavlje iz historije agresije protiv Bosne i Hercegovine, ali ni to nažalost nije tako. Poglavlja iz rata se ne mogu zatvoriti sve dok postoje i politiku vode oni koji negiraju zločine i slave zločince. Ne možemo govoriti o zadovoljštini za žrtve sve dok zločin ne bude priznat kao takav, a žrtve kompenzovane u mogućoj mjeri i osiguran njihov dostojanstven život, umjesto da trpe poniženja, negiranje i diskriminaciju dugo nakon rata”, ističe Nikšić.

Dodaje, da Srbija, koja je još jednom presudom prepoznata kao direktni učesnik u agresiji, mora napraviti otklon od zločina i preuzeti svoj dio odgovornosti i za nedjela i za repariranje štete žrtvama, u mjeri u kojoj je to moguće.

“Srbija se mora udaljiti od zločinaca i retorike negiranja, te približiti žrtvama i pokajanju. Samo tada njeno rukovodstvo može hodati uzdignutog čela, a ne crvenih obraza. Takvim odnosom mogu doprinijeti obnovi povjerenja i među građanima Bosne i Hercegovine, umjesto da odličja daju onim koji to povjerenje ruše i našu zemlju guraju u nove podjele i sukobe”, zaključio je Nikšić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.