Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV

Kandidati predstavili programe, Tadić ima najviše bodova

vstv

Tadić je dobila 134,2 boda, Dijana Kajmaković 133 a Munib Halilović 131,6 bodova

Vršilac dužnost glavnog državnog tužioca Gordana Tadić dobila je najviše bodova od komisije za izbor novog glavnog tužioca, objavljeno je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koja je u toku i na kojoj se nakon predstavljanja programa tri kandidata očekuje izbor novog glavnog tužioca.

Tadić je dobila 134,2 boda, Dijana Kajmaković 133 a Munib Halilović 131,6 bodova.

Prva je svoj plan iznijela Tadić, koja je kao kandidat za glavnog tužioca predložila spajanje odjela dva i tri Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Spojit ćemo ova dva odjela da bi se povećala efikasnost i rad Tužilaštva jer se radi o sličnim predmetima. Imamo povećan broj predmeta za trgovinu ljudima i ilegalnim migracijama. Planiramo uvesti i odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnim migracijama”, kazala je Tadić tokom iznošenja svog programa rada.

U dijelu programa koji se odnosi na odjel za ratne zločine Tadić je kazala kako planira nastaviti rad na najsloženijim predmetima a manje složene predmete “prebacivati entitetskim tužilaštvima”.

Ona je dodala kako planira poboljšati regionalnu saradnju te nastaviti saradnju sa haškim tužiocem Sergeom Brammertzom.

Tadić je kazala kako je Tužilaštvo tokom 2018. godine imalo 96 predmeta za organizovani i privredni kriminal, korupciju i terorizam.

“Mi smo krenuli iz svojih redova a najteže je raditi sa svojim kolegama. Protiv bivšeg glavnog tužioca je potvrđena optužnica a protiv drugog su dvije optužnice i vodi se glavni postupak”, kazala je Tadić i dodala kako će finansijske istrage imati posebno značenje.

Do sada su u BiH izrečene kazne od 150 godina zatvora za terorizam, kazala je Tadić i dodala kako će se predmeti terorizma raditi i “kada postoji najmanji stepen osnovane sumnje”.

Tužiteljica Dijana Kajmaković rekla je da bi fokus njenog rada bio rješavanje predmeta ratnih zločina. Kako je rekla Kajkamović, ovo bi se osiguralo na način da se formiraju regionalni timovi – što je preporuka iz izvještaja sutkinje Joanne Corner – na čijem čelu bi bili najiskusniji tužioci.

“Tužioci iz odjela ratnih zločina bi radili samo na ratnim zločinima, što sada nije slučaj”, rekla je Kajmaković i dodala da je potrebna veća kontrola optužnica od strane šefova timova i više edukacije za mlađe kolege.

Prema riječima Kajmaković njen fokus bi bio na “kvalitetu optužnica a ne na kvantitetu”.

“Procesuirala bi ozbiljnije predmete, one koje se tiču komandane odgovornosti. Smanjila bi rasparčavanje predmeta što dovodi do zastoja u radu”, rekla je Kajmaković.

Govoreći o radu na istragama vezanim za organizirani kriminal, Kajmaković je rekla da je ključno “poboljšanje koordinacije između tužilaca i policijskih agencija”, a u odnosu na predmete korupcije je rekla da je potrebna edukacija tužilaca, kao i podjela na “nižu, srednju i težu korupciju”.

“Potrebno je izvršiti obuku svih uposlenika za vođenje finansijskih istraga”, rekla je Kajmaković i dodala da je njen cilj da Tužilaštvo “ne bude politička boksačka vreća”.

Federalni tužilac Munib Halilović rekao je iznoseći svoj plan da mu je cilj da Tužilaštvo BiH postane “efikasna i kredibilna institucija u koju javnost ima povjerenje”. Dodao je da u tu svrhu potrebno raditi sa medijima i povećati transparentnost Državnog tužilaštva.

“Potrebno je da se unaprijedi rad na najtežim predmetima ratnih zločina, kao i borba protiv korupcije, te da se Tužilaštvo otvori prema javnosti”, rekao je Halilović.

Govoreći o ratnim zločinima, Halilović je rekao da bi se bazirao na to da se prekine praksa cjepkanja optužnice i istraga, te da se svi manje složeni predmeti prebace na entitetsko pravosuđe – kako bi se Tužilaštvo BiH baziralo na složene predmete. Dodao je da bi mu za to trebalo i povećanje broja tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina.

“Odgovorno tvrdim da se ovim načinom rada nikada neće završiti najteži predmeti ratnog zločina. Potrebno je reorganizirati Odjel za ratne zločine”, rekao je on i dodao da je cjepkanjem predmeta nastalo 316 novih predmeta za pojedinačna ubistva i silovanja.

Halilović je rekao da su “najlošiji rezultati Tužilaštva BiH u sferi borbe protiv korupcije”, te predložio da se sklope ugovori sa institucijama koje “vode podatke relevantne za finansijske istrage”.

Nakon izlaganja planova data je pauza, a VSTV će nastaviti sa radom u 15:00 sati, kada će uslijediti rasprava i glasanje članova VSTV-a.