Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islamska zajednica u BiH

Kandidati za reisu-l-ulemu Kavazović i Zukorlić započeli predstavljanje programa

zukorlic-kavazovic-2-696×469

Kandidati za poglavara IZ u BiH su započeli predstavljanje programa u muftijstvima diljem BiH

Nakon što je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, odustao od kandidature za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Sabor IZ u BiH će 12.oktobra birati jednog od dva kandidata – Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Kandidati za poglavara IZ u BiH su započeli predstavljanje programa u muftijstvima diljem BiH.

Aktuelni reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović je u Mostaru započeo predstavljanje program rada IZ u BiH, a, kako prenosi agencija MINA i BIR Radio, program je baziran na temelju ostvarenih rezultata i započetih procesa strukturiranja Islamske zajednice (IZ) u kontekstu pozicije, prilika, mogućnosti i realnih potreba njenih članova u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i bošnjačkoj dijaspori.

Usvajanje ustavnih promjena, usaglašavanje Statuta i normativnih akata, bio je jedan od većih izazova s kojima se Zajednica suočavala, te je u tom smislu Kavazović najavio donošenje dva važna reformska akta, Pravilnik o službi i Pravilnik o članarini, kao i restruktuiranje Sabora koji bi trebao dobiti svoj Sekretarijat, a cilj je da se unutar Zajednice potrebni akti brže mogli planirati i usvajati.

Također je i Muamer-ef. Zukorlić započeo predstavljanje programa kandidature članovima Izbornog tijela u Goraždu, gdje je prezentirao vlastitu viziju stanja u Islamskoj zajednici i plan rada.

Za Zukorlića je prioritetno pitanje slobode Islamske zajednice, u konkretnom smislu autonomnosti IZ-a, a taj proces treba biti do kraja dovršen.

Smatra da se ne treba boriti na prevaspitavanju političara, već treba napraviti neku distancu od ‘strančarenja’, a to ne znači da Islamska zajednica ne smije imati svoj politički stav, „samo se ne smije baviti straničarenjem, jer to postaje osnov podjela u džematima i svim strukturama“.

Kandidati za reisu-l-ulemu će do 12. oktobra svoj program predstaviti u svim muftijstvima, a kako je u zijavi za Fenu podsjetio savjetik za medije reisu-l-uleme Muhamed Jusić, „to je predstavljanje programa rada Islamske zajednice, a ne politička izborna kampanja, kako je mnogi hoće da predstave“.