BiH

Michael Murphy

Kanditat za novog ambasadora SAD-a u BiH naveo koji će mu biti glavni ciljevi ako stupi na dužnost

06/10/2021

U uvodnoj riječi je obećao provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije i time zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), te osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine

Komitet za vanjske poslove Senata Sjedinjenih Država saslušao je kandidate za američke ambasadore u Andori, Austriji, Bosni i Hercegovini te Kosovu koje je ranije imenovao predsjednik SAD-a Joe Biden.

Kandidat za američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michael Murphy je na saslušanju 5. oktobra istakao ciljeve u narednom diplomatskom zadatku, javlja Radio Slobodna Evropa.

U uvodnoj riječi je obećao provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije i time zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), te osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH.

Istakao je i da SAD mora motivisati domaće političare da rade na reformama za dobrobit građana i države.

SAD podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata i aspiracije BiH prema pridruživanju ovom savezu.

“Rusija, s druge strane, ima drugačiju viziju BiH nego SAD. Ona predstavlja viziju propale države sa tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog uticaja. Kina ima opet drugačiji pristup, ona svoju priliku vidi u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi moramo svoju priliku vidjeti u borbi protiv te korupcije”, kazao je Murphy.

Dodao je da moraju biti spremni za nastavak programa koji već provode ljudi na terenu.

“Podržavam korištenje novih sankcija koje je predsjednik Joe Biden najavio. One podrazumijevaju da će etnonacionalisti koji nisu voljni provesti reforme platiti ‘visoku cijenu’ zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine”, dodao je Murphy.

Zaključio je da su njegovi fokusi rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije.

Američki predsjednik Joe Biden je početkom jula izabrao Murphyja kao osobu koja će predstavljati politiku SAD-a u Bosni i Hercegovini. Nakon prijedloga Bijela kuća je uputila prijedlog imenovanja u Senat SAD-a, koji bi trebao potvrditi ovaj prijedlog.

Murphy ima 29-godišnje iskustvo, a trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u Ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Ambasadi SAD-a. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Funkciju ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini obavlja Eric Nelson, koji je na ovu poziciju imenovan 2019. godine u eri vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.