BiH

zadržavanje radnih mjesta

Kanton Sarajevo formira Krizni štab za ekonomska i privredna pitanja

18/03/2020

Da li će uposlenici u državnom sektoru biti spremni podijeliti teret krize sa onima u privatnom

Vlada Kantona Sarajevo je iskazala spremnost da preuzme odgovornost i poduzme mjere za pomoć privredi u situaciji izazvanoj koronavirusom. Predsjednik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Safudin Čengić, nakon današnjeg sastanka sa članovima Vlade, istakao je kako je prevashodni cilj zaštita radnika, odnosno zadržavanje radnih mjesta.

-Naša poruka javnosti je da smo spremni svi zajedno snositi teret ove krize, tako što će Vlada snositi određene troškove, odnosno subvencije za uposlenike iz fondova ili drugih prihoda, kao i poslodavci. Također, na način da daju radnicima određeni iznos plate u periodu dok ne rade. Očekivanja poslodavaca su da se, pri tome, neće praviti razlika između javnog i privatnog sektora – istakao je Čengić, uz poruku da moramo biti solidarni, a uposlenici u državnom sektoru biti spremni podijeliti teret krize sa onima koji rade u privatnom sektoru.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je da je Udruženje poslodavaca promptno djelovalo i ukazalo na probleme u privredi, te dodao da Vlada djeluje u dva pravca.

-Jedan je zaštita zdravlja i života ljudi kroz preventivno djelovanje i rad medicinskih i drugih štabova, a druga naša zadaća je kako nastaviti život u Kantonu. Obje zadaće podjednako su važne, ne smijemo rasipati raspoložive resurse i zato su nam razgovori sa poslodavcima važni. Osim postojećeg Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koji je postao sastavni dio Štaba civilne zaštite KS, moramo hitno formirati Krizni štab za ekonomska i privredna pitanja u Kantonu Sarajevo – kazao je Nenadić.

On je naveo da je sa predstavnicima poslodavaca usaglašeno niz neophodnih mjera koje su pravac za dalje zajedničko djelovanje.

-Ono što ćemo tražiti od poslodavaca je da moramo skupa djelovati na očuvanju radnih mjesta, a o mjerama kojima ćemo to postići i kako ćemo teret podijeliti, ostaje nam da kroz ovaj Krizni štab razgovaramo u narednim danima. Štednja, racionalno raspolaganje resursima i njihovo usmjeravanje u očuvanje radnih mjesta su ključni – izjavio je premijer Nenadić,te najavio da će usaglašene mjere sa poslodavcima biti na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić zahvalio je poslodavcima na inicijativi radi donošenja mjera, te je naglasio da nakon okončanja krize, slijedi dugotrajna borba za revitalizaciju privrede, posebno oblasti koje će pretrpjeti najveću štetu zbog posljedica globalne pandemije koronavirusa,saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.