Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada fbih

Kanton Sarajevo potpisao ugovor o dodjeli sredstava iz budžeta FBiH

forto novalic

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu jutros je potpisan ugovor o dodjeli sredstava Kantonu Sarajevo iz Budžeta Federacije BiH za ovu godinu.
Riječ je o dodjeli finansijske pomoći Vlade FBiH kantonu za provođenje strukturalnih reformi i finansiranje/sufinansiranje infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Federaciju BiH u omjeru 50 posto naprema 50 posto.

Ugovor je potpisan u skladu sa Odlukom Federalne vlade o raspodjeli sredstava kantonima u iznosu od 200.000.000 KM, od kojim Sarajevskom kantonu pripada 36.178.423 KM.

Ugovor je uime Kantona Sarajevo potpisao premijer ovog kantona Edin Forto i, u ime Vlade Federacije BiH zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, a uz prisutstvo premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Naime, Odluka Federalne vlade o raspodjeli sredstava Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni donesena je 26. maja, a ugovori o dodjeli sredstava sa ostalim kantonima potpisani su 10. juna 2022. godine, a na potpisivanje se nije bio odazvao jedino Kanton Sarajevo. Početkom ove sedmice Federalna vlada je uplatila sredstava kantonima iz Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.

Prema riječima federalne ministrice finansija uskoro će biti upućen i nalog za uplatu sredstava Kantonu Sarajevo iz Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu jer su se za to stekli uslovi nakon današnjeg potpisivanja ugovora.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić.