Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U SARADNJI SA KOMPANIJOM BAGS ENERGOTEHNIKA

Kanton Sarajevo sam sebi duguje milione maraka za nezakonitu eksploataciju vode

bags foto zurnal (1)

Kasnijim zakonskim regulativama, svi korisnici morali su potpisati koncesiju ili prestati zahvatati vodu. Bags nikada nije potpisao koncesiju, ali vodu itekako koristi

Možda je apsurdno, ali je tačno – Kanton Sarajevo sam sebi duguje milione konvertibilnih maraka za eksploataciju vode. Pritom, Kanton sam od sebe vodu uzima nezakonito. To je problem koji datira odavno i odgovornost za njega je u velikoj mjeri i na ranijim sazivima vlada, piše Žurnal.

Kompanija Bags Energotehnika Vogošća je nekadašnje Unisovo preduzeće, čiji je većinski vlasnik sa 67 procenata Vlada KS-a. Bags vodom koju zahvata iz Peračkog vrela snabdijeva i sarajevski ViK. Prema presudi Općinskog suda u Sarajevu od 20. oktobra prošle godine Bags Kantonu prema sudskim presudama za sada duguje više od šest miliona KM za zahvaćenu vodu. Osim što duguje milione, prema važećim zakonima, Bags vodu uzima nezakonito. Naime, do početka 2018. važila je odluka po kojoj se voda mogla zahvatati čak i ako nije bila potpisana koncesija za njeno korištenje. Početkom 2018. tadašnji premijer Elmedin Konaković ukida ovu odluku, a Bags u tom trenutku već ima dug od 4,1 miliona KM. Ukidanje te naplate u tom trenutku najviše koristi donijelo je Bagsu koji nastavlja gomilati dugovanja.

Kasnijim zakonskim regulativama, svi korisnici morali su potpisati koncesiju ili prestati zahvatati vodu. Bags nikada nije potpisao koncesiju, ali vodu itekako koristi. Potvrdili su to za Žurnal i u zvaničnom odgovoru:

– Dug za eksploataciju vode nije izmiren, te se voda i dalje eksploatiše po osnovu vlasništva i vodne dozvole – kažu u Bagsu:

-Naknada za korištenje vode se ne obračunava od 01.02.2018. godine kada je Odluka po kojoj se ista obračunavala stavljena van snage.

Direktor Bagsa je Nihad Konaković, imenovan 2016, u vrijeme kada je premijer Kantona Sarajevo ispred SDA bio Elmedin Konaković. Za razliku od brojnih drugih direktora preduzeća u javnom vlasništvu, Konaković je i u ovom sastavu vlade pošteđen smjene. Osim toga, Bags je i od ranijih i od aktuelnog saziva kantonalne vlade dobijao godišnje različite vrste poticaja.

Skupština Kantona Sarajevo krajem decembra prošle godine donijela je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama. U roku od 30 dana korisnici voda morali su podnijeti zahtjev za potpisivanje koncesije a u roku od 90 dana morao je biti potpisan ugovor o koncesiji. Ti rokovi ističu ovih dana a koncesija sa Bagsom nije potpisana. Osim toga, Kanton sada više praktično i nema načina da naplati vodu koju je Bags zahvatao a zatim prodavao ViK-u periodu od 2018. godine. Praktično, cijeli taj period Bags je vodu zahvatao nelegalno, a istu praksu nastavlja i sada:

-Nakon 31.1.2018. privredni subjekti nemaju pravni osnov za korištenje vode iz vlastitog vodozahvata – kažu u Ministarstvu privrede KS-a.

Iako u Ministarstvu tvrde kako čine sve da ovu oblast urede i dovedu pod kontrolu, što potvrđuju potpisivanjem koncesija, ne žele govoriti o količinama zahvaćene vode. Pozivaju se na Zakon o koncesijama, i na taj način javni interes ipak ostaje skriven od javnosti. Nakon godina nelegalnog korištenja, sada je gotovo nemoguće utvrditi koliko je Bags istinski dužan Kantonu, tj. Kanton – sam sebi, tačnije građanima.

Žurnal je i ranije pisao o svojevrsnim igrama sa koncesijama u Kantonu Sarajevo. Pisali smo o međusobnim tužbama MInistarstva pravde i firme Teloptic u vrijeme dok je Ministar pravde u kantonu bio SDA-ov Muharem Šabić. I tada je najveći dužnik bila Bags-Energotehnika sa 14 miliona KM sudskih sporova.

Kanton je još 2015. formirao radnu grupu koja je trebala predložiti neka od rješenja ovog problema i dugovanja Bagsa. Prema tom planu, ViK je trebao preuzeti vodosnabdijevanje a Toplane grijanje, ali se to nikada nije dogodilo.

U Ministarstvu privrede KS-a kažu da kooperativnost nadležnih institucija kada je riječ o rješavanju ovog problema „nije uvijek bila na zadovoljavajućem nivou“:

-Razloga je vjerovatno mnogo, ali svakako ističeno da su određeni privredni subjekti uživali protekciju vladajućih struktura i da im se ‘gledalo kroz prste’ kad je u pitanju korištenje ovih resursa. Naše je opredjeljenje da to izmijenimo i da sve korisnike prirodnih dobara, bilo javna preduzeća, bilo privatne subjekte, uvedemo u zakonske okvire, odnosno da potpišu ugovore o koncesiji s Ministarstvom privrede KS-a.

Ministarstvo je do sada potpisalo devet ugovora o koncesiji: sa Akova impexom, dva sa Coca Colom HBC H-B, Sarajevskom pivarom, TBG BH Kakanj, Telopticom, dva sa Termama Ilidža i KJP Poljoprivrednim dobrom Butmir.

Ukupna vrijednost sudskih sporova koje je Ministarstvo pokrenulo putem Pravobranilaštva KS za dugovanja za korištenje vode je skoro 33 miliona KM. Sud je do sada presudio za dugovanja u vrijednosti od 16,7 miliona KM. Na Bags-Energotehnika otpada najveći procenat tog duga.

U Ministarstvu privrede Žurnalu su dali informacije o tome koliko je sudskih presuda doneseno i kolika je vrijednost dugovanja. Ali na naša pitanja o kojim se kompanijama radi nisu željeli odgovoriti. Za njih – ta informacija nije javna, što možda nije ni čudno s obzirom da se najveći dug odnosi upravo na Bags, kompaniju u većinskom vlasništvu Kantona:

-Ministarstvo privrede ima svoje obrasce ponašanja i drži se toga. Naime, nije na Ministarstvu da javnostima daje informacije o kompanijama, a posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da su one izvršile svoje obaveze prema Kantonu i Kanton sada s njima ima uredno potpisane ugovore o koncesijama.

U sudovima su ipak transaprentniji. Općinski sud donio je šest presuda od 2018. Odnose se na Termalne rijevere Ilidža, Coca-Colu, KJP Poljopirvredno dobro Butmir i Bags Energotehnika.

Kantonalni sud – tri presude – KJP Butmir, Bags Energotehniku i Coca-Colu.

U jednoj od žalbi na prvostepenu presudu Općinskog suda pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, tuženi Bags-Energotehnika navodi da bi se trebala izuzeti od primjene odluke o naknadi za eksploataciju vode koja je prestala važiti u januaru 2018:

-Tužena smatra da se zbog specifičnog statusa mora izuzeti od primjene ove odluke. Većinski vlasnik tuženog je Vlada KS-a (66,3% osnovnog kapitala), a ostalo otpada na manjinske dioničare (fizička I pravna lica), što praktično znači da u ovom slučaju Vlada KS-a terete samu sebe, odnosno da tuži samu sebe, što je apsurd.

Sud nije uvažio ovaj navod i potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Sarajevu.

Vlada KS-a zadužila je Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove da kontroliše eksploataciju voda. Kontrola zahvatanja vode u količini do 10 L/s je u nadležnosti kantonalne vodne inspekcije, a kontrola zahvatanja vode u količini većoj od 10 L/s je u nadležnosti federalne vodne inspekcije. Od početka 2018. godine kantonalna vodna inspekcija je izvršila 121 nadzor kod subjekata koji eksploatišu vodu, kažu u KUIP za Žurnal.

Hotel Terme i USZ Dom penzionera “Green” su nakon izrečene mjere zabrane neovlaštenog korištenja vode do pribavljanja potrebnih odobrenja pokrenuli upravni spor kod Kantonalnog suda te se čeka ishod istih.

Kantonalna inspekcija kontrolisala je I Bags. Zaključak je da BAGS Energotehnika zahvata vodu za snabdijevanje vodom industrijske zone Pretis i dio prosljeđuje prema KJKP “Vodovod i kanalizacija”, za što nema regulisano pravo, navode inspektori. S obzirom da je kapacitet zahvatanjavode veći od 10 L/s kontrola istog je u nadležnosti Federalne vodne inspekcije.

Inspekcija je Bagsu izricala prekrpšajne naloge za odvod otpadnih voda I proizvodnju toplotne energije. Kantonalna inspekcija kaznila je, dakle, preduzeće u vlasništvu kantona. Kantonalna vodna inspekcija šalje mjesečne izvještaje Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo vezano za nadzore koji obuhvataju eksploataciju mineralnih sirovina i vode.

Od 2018. KUIP je za nelegalnu eksploataciju vode, kažu za Žurnal, izdao ukupno 25 prekršajnih naloga ukupnim novčanim iznosom od 57.600 KM.