BiH

Kantonalna bolnica Zenica započinje program energetske efikasnosti

21/02/2018

U Kantonalnoj bolnici Zenica u toku ove godine počet će realizacija jednog od najznačajnijih kapitalnih projekta, poboljšanja energetske efikasnosti ove ustanove, u sklopu kojeg će biti izgrađeno i preko tri hiljade metara kvadratnih za proširenje nekoliko bolničkih službi, istaknuto je danas tokom prezentacije ovog projekta za stručne i upravne timove.

Ovo je ujedno najveći i najznačajniji projekt sanacije objekta u kompleksu Kantonalne bolnice Zenica od njenog osnivanja, jer će se tokom realizacije projekta značajno poboljšati energetska efikasnost izmjenom velikog dijela zastarjelih energetskih izvora, zatim će se građevinskim zahvatima u najvećoj mjeri smanjiti energetske potrebe svih bolničkih kapaciteta, te značajno doprinijeti ekološkoj zaštiti lokalne zajednice.

Radi se projektu kojim će se, kroz kreditna sredstva EBRD-a u iznosu od deset miliona eura, uraditi brojni infrastrukturni radovi koji će imati za cilj podizanje nivoa usluga pacijentima, ali i bolje uvjete za zaposlene u zdravstvu.

“Kroz program energetske efikasnosti ukloniti će se stari termo-blok, jer ćemo izgraditi novu kotlovnicu na plin, zatim će se izvršiti rekonstrukcija svih fasada, zamjena svih otvora i prozora, te uklanjanje krova sa azbestnim pločama i postavljanje ekoloških krovova. Treći značajan aspekt jeste nadogradnja jednog sprata, u koji bi se smjestila sva odjeljenja iz podrumskim prostorija, te značajno proširio kapacitet intenzivne njege”, istakao je osnove projekta direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac.

Cjelokupan projekt poboljšanja energetske efikasnosti Kantonalne bolnice Zenica realizirat će se u koordinaciji Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Zeničko-dobojskog kantona, i nositelja finansijskog dijela kredita predstavnika EBRD-a, a nakon završetka svih administrativnih poslova radovi bi trebali da počnu krajem ove godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.