BiH

nezavisni sindikat

Kantonalna Vlada ipak popustila, veće plate za zdravstvene radnike

19/05/2021

Potpisan kolektivni ugovor zdravstvenih radnika HNK-a

Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar i kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica potpisali su u srijedu Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Novim kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plaća te bolji uvjeti rada zdravstvenih radnika, a njegova primjena počinje 1. juna.

– Od sutra prekidamo generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Zadovoljni smo i sretni što smo nakon pola godine završili generalni štrajk – kazao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić.

Pojasnio je kako nisu ispunjeni svi njihovi zahtjevi, ali da su zadovoljni, imajući u vidu pandemiju i cjelokupnu ekonomsku situaciju.

Upitan koliko će medicinska sestra ili tehničar dobiti povećanje plaća, kazao je da je riječ o povećanju koeficijenta od minimalno 0.60, odnosno dva puta po 0.30.

– Plaće su narasle i rast će dva puta u dvije godine. Primjena kolektivnog ugovora ide od 1. 6. kada ide prvo povećanje, a drugo povećanje ide od 1. 6. 2022. godine – dodao je Anić.

Zahvalio je pacijentima koji su, kako je kazao, doista trpjeli proteklih mjeseci, a potom i svim članovima sindikata, obitelji te svima koji su ih podržavali tokom štrajka.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom iskazao je i predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

– Nakon više mjeseci borbe uspjeli smo natjerati vlast da uzme naše zahtjeve u razmatranje, popusti nam na određen način i udovolje nam. Žao nam je što je trebalo pet-šest mjeseci da čelni ljudi uvide da trebaju razgovarati sa zdravstvenim radnicima, odnosno s ljudima koji se bore za živote naših građana i koji su dali svoj maksimalni doprinos u pandemiji koronavirusa – izjavio je Vuković.

Podsjetimo, 2.600 zdravstvenih radnike u generalni štrajk stupilo 10. decembra prošle godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.