BiH

HNK

Kantonalna Vlada namjerava zaposlene na budžetu pomoći sa 1080 KM

13/12/2022
FOTO: Ilustracija

U Izmjenama je, između ostalog, planirano i 6 miliona KM na ime dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena

Na danas održanoj 189. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrdila je Izmjene i dopune Budžeta HNK za 2022. godinu u iznosu od 32.500.000,00 KM.

U Izmjenama je, između ostalog, planirano i 6 miliona KM na ime dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Na ovaj način Vlada je osigurala potrebne preduvjete za provedbu Odluke o isplati 1.080,00 KM na ime podrške korisnicima Budžeta HNK. U Izmjenama i dopunama Budžeta HNK također je planirano dodatnih 3 miliona KM na ime podrške domovima zdravlja u HNK-u, stoji u saopćenju iz Vlade HNK.

Također ističu, Vlada je usvojila i Nacrt Budžeta HNK-a za 2023. godinu. Tokom rasprave istaknuto je kako je u Nacrtu Budžeta za 2023. godinu zadržana razvojna dimenzija, odnosno uvećana su sredstva za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam. Također, podržani su strateški projekti jedinica lokalne samouprave. Vlada će, kao i do sada, poduprijeti brojne aktivnosti u obrazovanju, sportu, kulturi te drugim područjima bitnim za razvitak Kantona, a predviđena su i potrebna sredstva za ispunjavanje obaveza vezanih za kolektivne ugovore sa sindikatima korisnika Budžeta, tvrde iz Vlade HNK.

Vlada je zadužila Ministarstvo financija da primjedbe i prijedloge na Nacrt Proračuna koji su usvojeni na današnjoj sjednici ugradi u usvojeni Nacrt kako bi isti bio dostavljen u daljnji skupštinski postupak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.