Sarajevo

Predstavljen EU projekt reforme zdravstvenog sektora vrijedan 10 miliona eura

l_ca521d1a3287be282bf9c57ef468ef1e

Sattler je podsjetio da su u posljednje tri godine osigurali više od stotinu miliona eura za suzbijanje pandemije i zdravstveni sektor, od čega je 20 miliona eura utrošeno za vakcine, opremu i hladni lanac, a 70 miliona eura na podršku ekonomiji

Novi projekt Evropske unije za unapređenje preventivnog i sektora primarne zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini “Podrška EU reformi zdravstvenog sektora“, čija vrijednost iznosi 10 miliona eura, predstavljen je danas u Sarajevu.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler kazao je da je prevencija uvijek na prvom mjestu, jednako kao i zdravlje te da je to naučeno u posljednje tri godine pojavom pandemije koja je promijenila živote mnogima.

– Došlo je do izmjena u našim programima i mnogo veće težište smo stavili na oblast zdravstva – istakao je.

Sattler je podsjetio da su u posljednje tri godine osigurali više od stotinu miliona eura za suzbijanje pandemije i zdravstveni sektor, od čega je 20 miliona eura utrošeno za vakcine, opremu i hladni lanac, a 70 miliona eura na podršku ekonomiji.

Ocjenjuje da se ekonomija polako vraća na “svoje noge“, bolje nego što se očekivalo u protekle tri godine te je sa zadovoljstvom najavio kontinuitet podrške BiH.

Istakao je da treba osigurati održivost prevencije primarne zdravstvene zaštite u okviru tri cilja, a to su jačanje kapaciteta, izrada politika za unapređenje usluga te unapređenje primarne zdravstvene zaštite u cijeloj BiH.

Naglasio je da je pandemija ukazala na slabosti u zdravstvenom sistemu te da projekt treba da rješava neke od tih slabosti.

Specijalni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije za BiH Erwin Cooreman kazao je da je riječ o važnom iskoraku sistema javnog zdravstva te da je projekt osmišljen kao dio šire podrške EU.

Naglasio je da će koordinaciju voditi Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i Svjetska banka te da je to dugo iščekivani projekt.

– Očito nešto ne funkcionira i upravo se tim planira baviti projekt u naredne četiri godine, a tu su reforme koje se odnose na unapređenje novih efikasnosti i osiguranje da sluge zdravstvene zaštite više odgovaraju potrebama stanovništva – kazao je.

Projekt će se, kazao je, fokusirati na primarnu zdravstvenu zaštitu, ne na bolnice, jer 95 posto bolesti u zemlju su nezarazne bolesti hronične prirode.

Naglasio je da imaju strateške dokumente koje će pretočiti u konkretne aktivnosti.

Šefica kancelarije UNICEF-a u BiH Rownak Khan kazala je da ulaganja u zdravstvo dolaze u pravom trenutku, kao i da će UNICEF u okviru projekta raditi na mentalnom zdravlju, ishrani djece, imunizaciju i razvoju.

Šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Sheldon izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma o uspostavljanju multi-partnerskog fonda.

– Riječ je o fondu koji je okupio EU, Svjetsku banku, SZO i UNICEF, i to je potvrda višegodišnjeg partnerstva na unapređenju socio-ekonomskog i svakog drugog razvoja u BiH – istakao je.

Događaju su prisustvovali i predstavnici resornih ministarstava entiteta i odgovorne zdravstvene ustanove Brčko distrikta BiH te predstavnici Ureda državnog IPA koordinatora.

Tom prilikom je potpisan i Memorandum o saradnji između Evropske unije kao donatora i Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke i UNICEF-a koji će implementirati projekt.