Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Kantonalna Vlada odlučila nagraditi učenike generacije, dat će im po 300 KM

FOTO: Vlada HNK

Vlada je danas, po prvi put, usvojila Odluku o odobravanju 25.800,00 KM koji će biti raspoređeni učenicima generacije u iznosu od 300,00 KM po nagrađenomu učeniku

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, na 203. redovnoj sjednici, usvojila Odluku o usvajanju smjernica ekonomske i fiskalne politike HNK-a za period 2024. – 2026. godina kojima su utvrđeni smjer i ciljevi ekonomske i fiskalne politike za predstojeće trogodišnje razdoblje. Razvojni ciljevi, između ostalih, su: “ubrzan gospodarski razvitak, prosperitetan i inkluzivan društveni razvitak, kao i resursno učinkovit i održiv razvitak te transparentan, učinkovit i održiv javni sektor.”

Prihvaćen je Prijedlog zaključka o usvajanju Informacije Kantonalnog javnog pravobraniteljstva o radu te institucije na provedbi postupaka o izvansudskim nagodbama u periodu od 1. novambra 2015. do 5. juna 2023. godine. U raspravi je istaknuto kako je Vlada, provodeći kontinuirane aktivnosti u svezi s rješavanjem pravomoćnih sudskih rješenja, na ime izvansudskih nagodbi dosad izdvojila više od 35 miliona KM budžetskih sredstava, dok je sklapanjem tih nagodbi dosad ostvarila više od 25 miliona KM ušteda budžetskog novca isključenjem kamata na dosuđene iznose.

Vlada je danas, po prvi put, usvojila Odluku o odobravanju 25.800,00 KM koji će biti raspoređeni učenicima generacije u iznosu od 300,00 KM po nagrađenomu učeniku. Riječ je o 86 učenika iz osnovnih i srednjih škola s prostora HNK-a koji su, na osnovu odluka škola, nagrađeni kao učenici generacije za školsku 2022. / 2023. godinu, stoji u saopćenju iz Vlade HNK.