Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko distrikt

Brojne nepravilnosti u izvještajima o imovini javnih funkcionera

brcko – fena

Ima dosta nepravilnosti u podnesenim izvještajima i koji su procesuirani, te se odnose na neprijavljivanje nekretnina, pokretnih stvari ili prenosu upravljačkih prava u preduzećima ili udruženjima za šta je izrečena opomena, novčana kazne te mjera otkalanjanja nepravilnosti

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta BiH saopštila je danas da su svi novoimenovani nosioci javnih funkcija u Distriktu u zakonskom roku od 30 dana podnijeli nadležnoj Komisiji izvještaj o svom imovinskom stanju.

Predsjednica Komisije Admira Mujić rekla je da se sada usklađuju ti podaci koji su dobijeni od funkcionera sa podacima koje sukcesivno dobijaju od nadležnih institucija.

-Tokom ove godine naše provjere ćemo bazirat na novoimenovane nosioce javnih funkcija, kao i na one funkcionere kod kojih smo utvrdili razlike u izvještajima za ovu i prošlu godinu – istakla je Mujić.

Ona je dodala da ima dosta nepravilnosti u podnesenim izvještajima i koji su procesuirani, te se odnose na neprijavljivanje nekretnina, pokretnih stvari ili prenosu upravljačkih prava u preduzećima ili udruženjima za šta je izrečena opomena, novčana kazne te mjera otkalanjanja nepravilnosti.

Potvrdila je da je Komisija nedavno izrekla i novčanu kaznu u iznosu od 4.500,00 KM jednom nosiocu javne funkcije u Distriktu zbog direktnog sukoba interesa jer je obavljao poslove koje nije smio dok je bio nosilac javne funkcije.

-Radilo se o tome da je određeni dio novčanih sredstava koje je dobijao za usluge koje je pružao, imao od budžetskih sredstava Distrikta što je klasični sukob interesa – navela je Mujić i napomenula da je osoba koja je bila u sukobu interesa prema saznanju upućena u kojem pravcu mora raditi da bi otklonila sukob koji je postojao.

Admira Mujić je precizirala da svi predmeti koji se vode ili su završeni mogu se naći na internet stranici Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta.