Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sbk

Kantonalna Vlada zabrinuta: Primamo 369 volontera, javilo se samo 400 mladih

vlada sbk

Prvi put su angažirani svi volonteri koji su ispunjavali uvjete

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) potvrdila je danas listu na kojoj je 369 osoba koje su primljene na stručno osposobljavanje u kantonalne organe uprave, bez zasnivanja radnog odnosa.

Kako je rečeno novinarima, prvi put primljeni su svi koji su aplicirali za volonterski staž, a koji su ispunjavali uvjete.

Ministar obrazovanja, kulture, mladih i sporta SBK-a Bojan Domić kazao je da je ove godine bilo znatno manje prijavljenih nego prethodnih godina.

– Prvi put su angažirani svi volonteri koji su ispunjavali uvjete. Ovo godine bilo je 400 i nešto prijava, prošle godine ta brojka bila je 800, a prijašnjih godina i veća. To je ono što nas zabrinjava – dodao je Domić.

Premijer Tahir Lendo kazao je da volonterski program SBK-a košta između tri i tri i po miliona maraka godišnje, te je najavio još jedan konkurs za mlade u obrazovanju.

– Na njega će se moći prijaviti oni koji su završili fakultete iz oblasti sporta i kulture. Bit će, također, još jedan konkurs kojim ćemo pomoći asistentima u nastavi da završe volonterski staž – naglasio je Lendo.