Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalna zastupnica poziva direktora ViK-a da podnese ostavku

sabina cudic nasa stranka1

U vezi sa problemima u vodosnadbijevanju u gradu Sarajevu, oglasila se Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

“S obzirom na činjenicu da je JP Vodovod i kanalizacija, od trenutka kad su počele dnevne redukcije vode u Sarajevu do danas, potpisalo samo nesuvisla saopćenja u kojima se ograđuje od bilo kakve odgovornosti, a trebalo je početi sa provođenjem hitnih mjera za normalizaciju stanja, pozivam direktora tog preduzeća gospodina Nezira Hadžića da podnese ostavku. Naše sumnje da stranački kadar, čije je najambicioznije radno iskustvo vođenje Kantonalnog odbora mladih SDA, ne predstavlja stručni profil koji treba biti na čelu vodovoda glavnog grada i da će takva odluka Vlade samo dodatno unazaditi ovo preduzeće su se obistinile”, kazala je Ćudić.

U proteklim godinama vodovodne cijevi je nagrizao niz nekompetentnih kadrova u JP VIK

“Umjesto da pred građane Sarajeva izađu sa prezentacijom hitnog akcionog plana kako kratkoročnih tako i dugoročnih mjera za uredno vodosnabdijevanje glavnog grada, da daju rokove do kojih će riješiti probleme u dnevnom, a onda i u noćnom vodosnadbijevanju, da iznesu jasan finansijski plan sprovođenja mjera modernizacije, iz VIK-a su samo poručili da su “prisiljeni uvesti dnevno obaranje pritiska” zbog “problema na koje ne mogu utjecati”. Najtopliji dan u 2015. godini građani i građanke Sarajeva proveli su bez vode. Vrijeme je da uđemo u 21. vijek. Problemi s kojima se po pitanju vododotoka suočavamo su itekako problemi na koje je VIK u prethodnom periodu mogao a na koje sada mora utjecati. U proteklim godinama vodovodne cijevi je nagrizao niz nekompetentnih kadrova u JP VIK koji nisu imali mnogo interesa za bilo šta drugo osim za dotok budžetskih novaca u njihove novčanike, a taj se pristup komunalnim preduzećima samo krunisao imenovanjem novog direktora“, dodala je Ćudić.

“Vlada KS je trebala prestati s praksom raspodjele javnih komunalnih preduzeća, pa tako i VIK-a, kao stranačkog plijena, odnosno trebala je konačno obezbijediti da se preduzeća najvažnija za grad i stanovnike, napokon nađu u rukama struke. Ukoliko ima volju da se s ozbiljnošću posveti rješavanju ovog problema, Vlada predvođena premijerom Konakovićem treba krenuti od smjenjivanja podobnih a imenovanja stručnih”, zaključila je Ćudić.