Radionicama za najmlađe obilježena Evropska sedmica mobilnosti

eu-radionica123

Edukativno-zabavnim radionicama za najmlađe EU info centar u Bosni i Hercegovini obilježio je Evropsku sedmicu mobilnosti. Ovogodišnji moto je bio ”Izaberi. Kombinuj. Promijeni”.

Aktivnostima su se pridružili mališani iz osnovnih škola ”Musa Ćazim Ćatić” iz Sarajeva i ”Kulin ban” iz Visokog.

Riječ je o godišnjoj kampanji za održivo kretanje gradom, koja se trajala od 16. do 22. septembra širom Evrope, a ove godine uz učešće 42 zemlje i u više od 2.000 evropskih gradova.

eu-radionica222

– Evropska sedmica mobilnosti je izvanredna prilika da podstaknemo sve da razmišljaju više nego obično o mobilnosti, zaštiti okoliša i negativnim zdravstvenim posljedicama koje smo svi iskusili zbog prekomjernog svakodnevnog korištenja osobnih vozila, uključujući i manjak tjelesne aktivnosti i izloženosti zagađenju zraka, te saobraćajnim nesrećama – šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Martin Schieder.

Ističući da bi se ovi problemi mogli smanjiti ako bi se koristili drugi oblici prevoza, Schieder je podsjetio na ovogodišnju temu ”Izaberi. Kombinuj. Promijeni” pozivajući sve da kombiniraju sve dostupne mogućnosti za prevoz, i izbjegavaju preveliko korištenje automobila.

Za vrijeme radionica profesionalni treneri iz biciklističkog kluba UG ”Giro di Sarajevo” informirali su djecu o saobraćajnim pravilima biciklista, usavršavanju tehnika vožnje bicikla, te o takmičarskom biciklizmu.

eu-radionica333

– Naše su aktivnosti bile usmjerene ka djeci i unaprijeđenju njihovog znanja o biciklizmu u saobraćaju. Veoma je važno da djeca savladaju tehnike vožnje bicikla kako bi se pravilno i bezbjedno kretali u saobraćaju – istakao je predsjednik Udruženja Nisad Selimović.

Kruna evropske kampanje je Evropski dan bez automobila koji se obilježava svake godine 2. septembra. Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih prevoza u gradskim i ruralnim područjima, kako bi doprinijeli boljem, zdravijem i kvalitetnijem načinu života.

Evropsku sedmicu mobilnosti koja se održava od 2002. godine podržava Evropska komisija, saopćeno je iz EU info centra.