Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bojan Domić

Kantonalni ministar: Ove godine u kantonu imamo hiljadu učenika manje

skola-ucenici-PIXSELL

Kad je u pitanju broj učenika, nastavljen je trend smanjenja njihovog broja, a ove godine uz iznimku prvačića

Nešto više od 26.000 učenika u Srednjobosanskom kantonu (SBK) u ponedjeljak će sjesti u školske klupe na početku još jedne školske godine.

Od ove godine, kad je u pitanju sektor obrazovanja, kaže ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBK, Bojan Domić (HDZ), ima i nekih novina.

– Kao i prošle godine, udžbenici za sve učenike osnovnih škola su osigurani, a kad su u pitanju srednjoškolci imamo jednu meni veoma dragu novinu koja će pomoći učenicima i roditeljima. Naime, riječ je o tome da ćemo sufinancirati prijevoz dijelu učenika koji putuju. Gdje god u porodici imamo dva učenika jednu kartu ćemo financirati u stopostotnom iznosu. Ima tu još kategorija koje će imati pravo na kartu kao što su invalidi, samohrani roditelji – izjavio je Domić.

Kad je u pitanju broj učenika, nastavljen je trend smanjenja njihovog broja, a ove godine uz iznimku prvačića.

– Zanimljivo je da smo ove godine upisali 100 prvačića više u odnosu na prošlu, ali nam je ukupan broj učenika i dalje u padu. U osnovnim školama prošle godine imali smo oko 19.000 učenika, a ove godine taj broj je nešto veći od 18.000. Dakle, pada nam ukupan broj učenika pa možemo zaključiti da je ovaj negativan trend malo smanjen u odnosu na prijašnje godine, ali nažalost ne i zaustavljen – rekao je ministar Domić.