Koalicija "Pod lupom"

Najviše nepravilnosti odnosi se na izbornu kampanju u vrijeme kada je to zabranjeno

viber_image_2022-09-01_11-24-51-187

Projekat menadžer Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović pojasnio je da je ukupno zabilježeno 390 slučajeva preuranjene izborne kampanje, od kojih je 157 slučajeva plaćena izborna kampanja na društvenim mrežama. Prijave sa dokazima su dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji BiH

U okviru posmatračke misije Koalicije „Pod lupom“ posljednji mjesec dana zabilježeno je ukupno 636 izbornih nepravilnosti, a najveći broj nepravilnosti odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno, rečeno je danas na pres-konferenciji te koalicije.

Projekat menadžer Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović pojasnio je da je ukupno zabilježeno 390 slučajeva preuranjene izborne kampanje, od kojih je 157 slučajeva plaćena izborna kampanja na društvenim mrežama. Prijave sa dokazima su dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Dario Jovanović

Skrenuo je pažnju na to da sutra, 2. septembra, zvanično počinje izborna kampanja, što će značiti da će politički subjekti moći zakonito raditi na aktivnoj promociji svojih programa i kandidata i kandidatkinja.

Pozvao je političke subjekte da poštuju Izborni zakon BiH i vode dostojanstvenu i poštenu izbornu kampanju, a medije u BiH da pod jednakim uslovima omoguće oglašavanje svim političkim subjektima i djeluju u najboljem interesu građana.

– Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 185 odnosi se na različite oblike zloupotrebe javnih resursa u svrhe političke promocije, a što uključuje intenziviranje infrastrukturnih radova, funkcionersku kampanju, promociju i obilježavanja početka ili završetka određenih javnih radova, davanje različitih oblika pomoći i slično – kazao je Jovanović.

Jelena Tanasković-Mićanović

Koordinatorica za javne politike Koalicije “Pod lupom” Jelena Tanasković-Mićanović istakla je da se određeni broj općinskih i gradskih izbornih komisija suočava sa problemom popunjavanja biračkih odbora, jer politički subjekti nisu dostavili dovoljan broj kandidata za članove i zamjenike članova biračkih odbora.

Tvrdi da se u ovom trenutku oko 63 posto općina i gradova susreće sa ovim problemom.

– To može upućivati da su posljednje izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na zabranu nezakonite trgovine mjestima u biračkim odborima i uvođenje sankcija za ove slučajeve urodile plodom, s obzirom da je moguće da su tzv. “fantomski” politički subjekti, te drugi politički subjekti koji su spremali manipulacije članstvom u biračkim odborima, odustali od svojih namjera – kazala je.

Iz Koalicije “Pod lupom” su podsjetili da će za Opće izbore 2022. godine, ispred Koalicije “Pod lupom” biti angažovano više od 2.000 posmatrača izbornog dana.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH predstavila je nalaze jednomjesečnog dugoročnog posmatranja izbornog procesa.

Prijave za posmatranje izbora, kao i prijave izbornih nepravilnosti mogu se izvršiti online putem web stranice www.podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05.