Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo o plakatu na ogradi Ambasade Srbije

BiH

ambasada srbije u sarajevu

Povodom jučerašnjeg događaja, kada je na ogradi Ambasade Republike Srbije u Sarajevu pronađen plakat sa prijetećim sadržajem i govorom mržnje, Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo najoštrije osuđuje ovaj incident. 

Pozivamo MUP Kantona Sarajevo, da u što kraćem vremenu provede istražne radnje i otkrije počinitelje ovog čina. Ovim postupkom nanosi se, prije svega, šteta ugledu Sarajeva kao tolerantne, otvorene, pluralne sredine.

Ovo ističemo naročito uzimajući u obzir činjenicu da su Sarajlije i u najtežim danima ratne opsade i stradanja grada zadržali svoje dostojanstvo i pluralni svjetonazor.

Ako Sarajlije tada nisu dozvolile da budu zaslijepljene revanšizmom i radikalizmom, onda to zasigurno neće dozvoliti ni danas.

Ovaj grad i njegovi stanovnici ne zaslužuju da ih se obilježava kao isključive, jer oni to nisu. Niko u ovom gradu nema pravo da daje opravdanja različitim radikalima na svim stranama koji žele da Sarajevo ne bude glavni grad svih Bosanaca i Hercegovaca, nego da se svede na provincijalni centar i kasabu “jednih” u kojim za druge nema mjesta. 

Stoga, mi u KO SDP BiH, smo uvjereni da će Sarajlije nastaviti biti primjer očuvanja bosanskohercegovačke državnosti, pluralnog duha i otvorenosti našeg društva i da se neće povoditi za već uobičajenim predizbornim izljevima nacionalizma i primitivizma.