BiH

FBiH

Kantoni nemaju dovoljno epidemiologa

07/09/2020

Dodatni problem u Tuzlanskom kantonu predstavlja i angažiranost već postojećih epidemiologa u drugim službama u domovima zdravlja

Tuzlanskom kantonu nedostaje epidemiologa. Pokazala je to i pandemija koronavirusa, ne samo na ovom području nego i u svim ostalim kantonima na području Federacije Bosne i Hercegovine. Zdravstvene ustanove i zavodi se na različite načine bore da prevaziđu ovaj problem. No, kočnica nije niti struka niti nezainteresovanost vladajućih struktura prilikom zapošljavanja ovog kadra.

Iako je epidemiološka situacija, kada je u pitanju koronavirus, na području Tuzlanskog kantona trenutno stabilna s naznakama poboljšanja, u kantonu koji je prije nekoliko mjeseci bio žarište infekcije i dalje se susreću s nedostatkom stručnog medicinskog kadra. No, ovo nije samo problem u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji. Ako govorimo o epidemiolozima, koji većinu tereta pandemije i dalje nose na svojim leđima, razlog je neatraktivnost ovog zanimanja.

– Tuzlanski kanton nema dovoljan broj epidemiologa, ali ga nema niti jedan drugi kanton u Federaciji niti državi Bosni i Hercegovini, što je ova situacija vezana za COVID dokazala i ukazala na značaj postajanja i angažovanja specijalista iz ove oblasti javnog zdravstva – ističe prof. dr. Maida Mulić, članica kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK-a.

Mladi ljekari se i dalje teže odlučuju za specijaliziranje javno-zdravstvenih disciplina, među kojima je i epidemiologija. Imajući u vidu da nam najesen dolazi i sezona prehlade i gripe, ali i ostalih respiratornih infekcija, situacija u oblasti nedostatka kadra bi se mogla i dodatno zakomplicirati.

– Postojeći kadar epidemiologa u svakom slučaju neće moći kvalitetno odgovoriti potrebama građana, s obzirom na to da će, ipak, koronavirus trajati – naglašava prof. dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

Dodatni problem u Tuzlanskom kantonu predstavlja i angažiranost već postojećih epidemiologa u drugim službama u domovima zdravlja.

– U četiri općine nemamo epidemiologa i to se zasad pokriva nekim ugovornim načinom s domovima zdravlja koji imaju epidemiologe. Međutim, imamo slučajeva da nam epidemilozi rade dobar dio radnog vremena i kao ljekari porodične medicine – navodi dr. Topalović.

Tuzlanski kanton se zasad nosi s ovim problemom. Pomoć je pružila i Svjetska zdravstvena organizacija angažiranjem dodatnog medicinskog kadra na dva mjeseca.

Tuzlanskom kantonu nedostaje epidemiologa. Pokazala je to i pandemija koronavirusa, ne samo na ovom području nego i u…

Gepostet von federalna.ba am Sonntag, 6. September 2020

 

Komentari

Autor: Federalna televizija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.