Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posebna sjednica

NSRS o Dodikovom prijedlogu; Šarović: Ko se buni taj vara

Milorad-Dodik-i-Mirko-Sarovic-02-foto-S-PASALIC-e1568641552887

Bosna i Hercegovina, potvrđeno je iz CIK-a, sarađuje sa Međunarodnom fondacijom za praćenje izbora od 2001. godine

Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmatrati zahtjev člana Predsjedništva Milorada Dodika, da se odluka usvojena bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH proglasi štetnom po vitalni interes entiteta. Odlukom je predviđeno da monitoring lokalnih izbora vrši jedna međunarodna organizacija. Ukoliko dvije trećine zastupnika u Narodnoj skupštini podrže zahtjev odluka će se smatrati nevažećom.

Poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika poslanicima Narodne skupštine RS da dvotrećinskom većinom podrže proglas o štetnosti ovog Memoranduma, ranije su odbacili poslanici SDS-a i PDP-a, koji su glasali protiv predloženog dnevnog reda posebne sjednice. U SDS-u i PDP-u smatraju da je riječ o Dodikovoj zloupotrebi pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

“Javnost treba da zna da ovim Memorandumom, zbog kojeg se saziva sjednica, Republika Srpska nije ugrožena. Naprotiv, Memorandum sa IFES-om doprinosi većoj slobodi građana u odlučivanje i generalno pomaže ostvarivanju otvorenijeg, poštenije i kvalitetnijeg izbornog procesa”, istakao je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS.

“Cilj tehničke pomoći je eliminisanje zloupotreba u izbornom procesu, elimininisanje prevara kada su u pitanju birački spiskovi i zloupotrebe sa javnim resursima koje su masovne u Bosni i Hercegovini i mi smatramo da oni koji su vršili zloupotrebe sada žele da izbjegnu bilo kakav nadzor po ovom pitanju prije svega mislim na SNSD i njegove satellite i ako mogu žargonski da kažem onaj ko se buni taj vara”, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Replicirajući Šaroviću Milorad Dodik je rekao da se SDS pod vodstvom Bosića, Šarovića i Govedarice odavno odrekao nacionalno odgovorne politike.

“Razumljivo je da im odgovoara ono što se pokušava poturiti kroz Memorandum sa IFES-om, američkom agencijom za izborne procese, jer se nadaju da će uz politički i pristrasan sastav Centralne izborne komisije, i sve ono što je u Memorandumu napisano ili samo nagoviješteno dobiti šansu da skroje izborni rezultat”, smatra Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Dodik se nada da će sutra Narodna skupština RS dvotrećinskom većinom odbaciti odluku druga dva člana Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Potvrda stiže iz skupštinskog rukovodstva.

Bosna i Hercegovina, potvrđeno je iz CIK-a, sarađuje sa Međunarodnom fondacijom za praćenje izbora od 2001. godine. Podsjećaju da je saradnja bazirana na edukaciji izborne administracije ali i edukaciji i informisanju birača sa posebnim akcentom na osjetljive kategorije.