Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reagovao DNS

“Kao da je propalo 1.300 boca piva”: Tužilaštvo formiralo predmet zbog vakcina u Prijedoru

vakcine-1222222

Podsjetimo, vakcine koje su trebale da budu iskorištenje za revakcinaciju osoba starijih od 65 godina u Prijedoru propale su zbog nestanka električne energije

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru formiralo je predmet u vezi sa propadanjem 1.300 vakcina protiv virusa korona u Domu zdravlja Prijedor. Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Mladen Mitrović, glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

– Mi smo na osnovu saznanja koje smo jučer pribavili formirali predmet kako bi utvrdili sve okolnosti o ovom događaju. Kada se sve to okonča, bit će utvrđeno ima li nečije eventualne odgovornosti – naveo je Mitrović u izjavi za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, vakcine koje su trebale da budu iskorištenje za revakcinaciju osoba starijih od 65 godina u Prijedoru propale su zbog nestanka električne energije.

Zbog propadanja vakcina danas su se oglasili iz Demokratskog narodnog saveza (DNS).

– Ko se to igra životima građana Prijedora, da li nestručno rukovodstvo Doma zdravlja ili SNSD-ova vlast u gradu? Ova pitanje od jučer svi postavljamo, a posebno stariji od 65 godina koji čekaju revakcinaciju. Propalo im je 1.300 doza vakcina, pokvario se frižider, kao da je propalo 1.300 boca piva. Sramota, skandal ili neznanje. Čini mi se neznanje – stoji u reakciji.

Navode da se rukovodstvo Doma zdravlja Prijedor ponaša kao “slon u staklarskoj radnji”.

– U rukovodstvu Doma zdravlja Prijedor se ponašaju kao “slonovi u staklarskoj radnji”, bace 1.300 doza vakcine zbog, kako kažu, prekida “hladnog lanca”, i to je to. To se zove neznanje, neodgovornost, bahatost, igranje životima građana. Da li znate šta znači život, da li ste svjesni šta ste učinili? – pitaju iz DNS-a.

Dodaju da to nije frižider, niti boca piva, to su životi građana i to onih koji su nekada gradili ovaj grad, koji su svoju mladost dali za njega.

– Da li vaši mozgovi mogu shvatiti da masovna vakcinacija koju nismo ni počeli znači život građana grada Prijedora i Republike Srpske? Da li znate, ako se naši građani ne vakcinišu, bit ćemo izolovani i izopšteni iz zajednice savremenih evropskih zemalja? Da li znate da će ovo biti blokada i za našu privredu, naša preduzeća koja su izvozno orijentisana? – pitaju.

Ističu se da Prijedor počinje plaćati cijenu partijskih kadroviranja u javnim preduzećima, s obzirom na to da se na rukovodeća mjesta postavljaju poluobrazovani kadrovi koji nemaju pojma o načinu funkcionisanja i koji se postavljaju po partijskoj podobnosti, a ne po stručnosti.

Pozivaju pravosudne institucije da otvore istragu o ovom slučaju, jer ovo u ovako teškoj situaciji borbe protiv koronavirusa graniči s krivičnim djelom.

– Pozivam da se utvrdi da li je neko namjerno prekinuo hladni lanac, da li je to namjerno uništenje vakcina, odnosno života građana. Najmanje što mogu da urade u ovom trenutku jeste da rukovodstvo Doma zdravlja podnese neopozivu ostavku. Pozivam sve građane, a i medije da traže na uvid diplome od svih imenovanih na pozicije direktora u javnim preduzećima u Prijedoru. Imajući u vidu ko je sve imenovan na pozicije direktora, bojim se da je ovo samo početak i vraćanje Prijedora 20 godina unazad – stoji u saopćenju koje potpisuje Duško Ivić, potpredsjednik DNS-a.