Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srebrenica

Kapija Memorijalnog centra Potočari zatvorena, ulazak samo uz dozvolu

memorijalni centar potocari srebrenica
Foto; RFE/RL

Zatvaranje kapije dolazi dan nakon što je iz Memorijalnog centra poručeno da “ne može osigurati uslove za posjetu članova Vlade Republike Srpske (RS), imajući u vidu njene stavove i politiku kad je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine”

Kapija Memorijalnog centra u Potočarima je zatvorena u četvrtak, 23. maja, a ulazak je dozvoljen samo uz dozvolu uposlenih.

Zatvaranje kapije dolazi dan nakon što je iz Memorijalnog centra poručeno da “ne može osigurati uslove za posjetu članova Vlade Republike Srpske (RS), imajući u vidu njene stavove i politiku kad je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine”.

To je objavio na mreži X 22. maja Emir Suljagić, direktor Centra.

Suljagićev odgovor uslijedio je nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik izjavio da još nema odgovora na zahtjev koji je uputio Memorijalnom centru da delegacija entitetske Vlade 23. maja položi vijenac u Potočarima.

“Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insisitraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992. -1995. mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993, uslijed artiljerijskog napada Vojske RS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno”, naveo je Suljagić u pismu Vladi RS koje je objavio na društvenoj mreži X.

Foto: Twitter

U Srebrenici se održava sjednica Vlade RS i rukovodstva tog bosanskohercegovačkog entiteta, u danu kada će se u Generalnoj skupštini UN-a raspravljati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Rezoluciju, kojom se predlaže da 11. jul bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sponzorisalo je tridesetak država. Zvanični predlagači rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Tekst rezolucije možete pročitati ovdje.

Rezoluciju su do sada podržale sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Za genocid u Srebrenici, koji je počinila Vojska RS i u kome je ubijeno najmanje 8.372 Bošnjaka, osuđeno je više od 50 osoba na oko 700 godina zatvora.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarkterizirao kao genocid, ali to ne priznaju predstavnici vlasti u RS i Srbiji.