Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica

Suljagić odgovorio vlastima RS: Ako već insistirate, evo gdje sve možete položiti cvijeće

potocari
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Dodao je da predstavnici Vlade RS mogu položiti cvijeće i ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su, kako je naveo, pripadnici Specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka, civila iz enklave Srebrenica

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić naveo je da se ne mogu obezbijediti uslovi za posjetu zvaničnika Republike Srpske (RS) Memorijalnom centru u Potočarima, imajući u vidu stavove i politiku Vlade RS o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992-1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici, mogu položiti cvijeće na igralištu ispred osnovne škole, gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada Vojske RS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno”, napisao je Suljagić u odgovoru Vladi RS.

Foto: Twitter

Dodao je da predstavnici Vlade RS mogu položiti cvijeće i ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su, kako je naveo, pripadnici Specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka, civila iz enklave Srebrenica.

“Ako su pak nestrpljivi i žele to uraditi što prije, mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8.000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS”, napisao je Suljagić.

Prema njegovim riječima, ako predstavnici Vlade RS dolaze iz pravca Zvornika, onda predlaže da počast srebreničkim žrtvama odaju u Pilici, u Domu kulture, gdje je, 16. jula 1995. godine, “bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica”.

Podsjećamo, predsjednik entiteta RS Milorad Dodik juče je najavio da će se sutra, na dan glasanja o Rezoluciji o Srebrenici, u Generalnoj skupštini UN, u Srebrenici održati sjednica Vlade RS.

Najavio je da će tom prilikom u Bratuncu položiti vijenci i cvijeće srpskim žrtvama tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH), a zatražio je odobrenje od Memorijalnog centra Srebrenica za polaganje vijenaca srebreničkim žrtvama pokopanim u Memorijalnom centru u Potočarima.