Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgovor crnolistašima

SAD zaprijetile novim sankcijama onima koji žele uvesti isplatu plata u kešu

ambasador michael murphy
Foto: Hazim Aljović/FENA

“Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti”, naveli su

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagovala je na prijedlog HDZ-ovog poslanika da se izmijeni Zakona o finansiranju institucija BiH s ciljem da se omogući isplata plaće u kešu. Riječ je o izmjenama zakona po uzoru na one koje je ranije donijela NSRS, a kako bi ljudi sa crne liste SAD mogli primati plaće, na što su također reagirali Amerikanci.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija.

Kao što je vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Morris istakla tokom svoje martovske posjete, Sjedinjene Države pomno prate takve aktivnosti. Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice.

Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti”, naveli su.

Podsjećamo, jučer je na sjednici Zastupničkog doma BiH umjesto Prijedloga zakona o dopunama zakona o odbrani BiH, uvršten Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansiranja institucija BiH, čiji je predlagač HDZ-ov Predrag Kožul.

Iako nije razmatran po hitnoj proceduri, zbog nedostatka podrške, narednog puta trebalo bi da bude u skraćenoj.