Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peter Robinson, američki advokat

Karadžić mirno dočekuje presudu: “Spreman je na najgore”

karadzic

“On je potpuno miran. Nada se najboljem, a spreman je za najgore”, rekao je Robinson

Mehanizam za međunarodne krivične tribunale danas u 14 sati izreći će konačnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine u BiH.

Presudi u Haagu prisustvovati će preko 250 akreditovanih medija iz BiH, regiona ali i svijeta, kao i predstavnici udruženja žrtava te grupa pristalica bivšeg predsjednika Republike Srpske.

Američki advokat Peter Robinson kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da Karadžić “mirno dočekuje presudu”.

“On je potpuno miran. Nada se najboljem, a spreman je za najgore”, rekao je Robinson.

Izricanje presude će početi u 14 sati, ali, za razliku od uobičajene procedure u Haagu, ovog puta neće biti izravnog prenosa putem stranice suda. Odlukom Mehanizma, prenos će kasniti 30 minuta, pojasnila je glasnogovornica Helena Eggleston.

Kako je Eggleston kazala medijima, do kašnjenja prenosa došlo je iz sigurnosnih razloga, nakon što je 2017. godine, prilikom izricanja presude za zločine u Herceg-Bosni otrov popio Slobodan Praljak.

Praljak – koji je tada sa još petoricom bivših visokih zvaničnika Herceg-Bosne proglašen krivim za progone civila u više opština u BiH – preminuo je istog dana.

Prva optužnica protiv Karadžića podignuta je 1995. godine, a punih deset i po godina od njegovog hapšenja u Beogradu, biti će mu izrečena konačna presuda za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u periodu između 1992. i 1995. godine.

Haški tribunal 2016. bivšeg predsjednika Republike Srpske je nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid 1992. i da bude osuđen na doživotni zatvor.

Bilo je planirano da Mehanizam, pravni nasljednik Haškog tribunala, pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali je to odloženo zato što se sudija Theodor Meron, na zahtjev Odbrane, povukao iz Apelacionog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.

Prva optužnica protiv Karadžića je potvrđena u julu 1995. godine. On je uhapšen u Srbiji u julu 2008. godine, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine.