Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripremio odgovore

Karadžić odabrao zemlju u kojoj će služiti kaznu, “samo” još da mu odobre

karadzic

Budući da je ova presuda, na doživotnu robiju, teža od prethodne, ističe Savčić, “evidentno je pravo na žalbu i pripreme uveliko teku”

– Najpravednije bi bilo da Radovan Karadžić služi kaznu u Srbiji. Znamo da do tog cilja nije lako ni jednostavno doći, ali ćemo to izričito zahtijevati u Organizaciji Ujedinjenih nacija, kod generalnog sekretara, kaže za Večernje novosti general Milomir Savčić, šef istražnog tima odbrane Radovana Karadžića i aktuelni predsjednik Boračke organizacije RS, koji se upravo vratio iz Haga.

Budući da je ova presuda, na doživotnu robiju, teža od prethodne, ističe Savčić, “evidentno je pravo na žalbu i pripreme uveliko teku”.

– Karadžić je i dalje sav posvećen predmetu, napisao je na engleskom jeziku odgovore na svaki paragraf presude izrečene na doživotnu robiju. Spremaju se verzije na srpskom i drugim jezicima, što je samo početak rada na novom dokazivanju njegove uloge u ratu. Neshvatljivo je, u pravnom i bilo kom smislu, da Žalbeno vijeće, nije uvažilo valjano činjenicu da je Karadžić, kao vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, izdao 72 naređenja jedinicama VRS da se ne dejstvuje po civilnim ciljevima, što, posebno, važi za region Sarajeva. To je fakat, dokaz i te kakav, ali je Žalbeno veće ignorisalo sve to, što je neshvatljivo – kaže on.

Savčić podsjeća da je presuda donijeta zasnivanjem na izjave dva svjedoka koji su sklopili sporazum o priznanju krivice i jednim zaštićenim svjedokom, “koji su svjedočili onako kako je dobro za njih i Tužilaštvo, bez ikakve istine o stvarnim događajima i ljudima koji su bili u njima, prije svega Karadžića”.

Meron će odlučiti u kojoj će državi Karadžić provesti ostatak života