Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ratni zločinac

Karadžić traži presretnute razgovore o Srebrenici

karadzic MICT

Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora

Odbrana bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića zatražila je od Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) presretnute razgovore iz jula 1995. godine koji se tiču dešavanja u Srebrenici.

Karadžićev advokat Peter Robinson zatražio je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da naloži Vladi SAD-a da preda sve transkripte presretnutih i snimljenih razgovora iz perioda u julu 1995. godine koji se tiču dešavanja u Srebrenici. Odbrana smatra da SAD posjeduje informacije koje će Karadžiću omogućiti da dokaže da je pogrešno osuđen za genocid.

– Tražimo od Žalbenog vijeća da od SAD-a traži da dostave ove informacije ili da odgovore ako ih ne posjeduju… To bi omogućilo da Karadžić pokaže da zapravo u relevantnom periodu nije znao da su zarobljenici u Srebrenici i da su ubijeni – stoji u zahtjevu, prenosi BIRN BiH.

Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995., kada je ubijeno preko 7.000 Bošnjaka.

Karadžić je osuđen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina i da bude osuđen na doživotni zatvor.

Bilo je planirano da MMKS pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali je izricanje odloženo zato što se sudija Meron, na zahtjev Odbrane, povukao iz Apelacionog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.