Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karajbić: Donijeti Zakon o liječenju neplodnosti

BiH

Elvir Karajbic

Šef Kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić uputio je danas inicijativu da se prijedlog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom nađe na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je u aprilu 2017. godine usvojio vladin Nacrt Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Prošli su mjeseci od kada je završena javna rasprava, ali Vlada FBiH i nadležni ministar Vjekoslav Mandić nisu našli za shodno da utvrde prijedlog i upute ga u proceduru, saopćeno je iz SDP-a BiH.

– S obzirom na to da je isteklo vrijeme za javnu raspravu, zahtijevamo da se na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na dnevnom redu nađe vladin Prijedlog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, kako bismo mogli uputiti amandmane na ovaj Zakon i što prije parovima omogućiti potomstvo. Ukoliko se Vlada ogluši o ovaj poziv, naš Klub zastupnika će tražiti da se nastavi procedura usvajanja prijedloga koji je još davno uputio SDP BiH – istaknuo je Karajbić.

Kako se navodi u saopćenju, SDP BiH je još 2013. u proceduru uputio Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, ali taj Zakon, zbog višestrukih opstrukcija, još nije usvojen. Veliki broj opsežnih javnih rasprava u kojima su doprinos dali najveći stručnjaci iz oblasti reproduktivnog zdravlja u našoj zemlji omogućili su da taj prijedlog bude u skladu sa najboljim praksama u Europskoj uniji.

– Vladajuća koalicija na čelu sa kadrovima iz SDA i HDZ BiH ovaj je prijedlog odlučila potisnuti i u proceduru pustiti vlastiti prijedlog. Ljudi iz struke su vladin prijedlog ocijenili kao značajno lošiji i nazadniji u odnosu na prijedlog SDP BiH, ali mi smo spremni surađivati i amandmanima popraviti i ovaj vladin Zakon. Posebno naglašavamo da smo rješenja koja nudimo uskladili i sa stavovima vjerskih zajednica, te je stoga bespredmetno skrivati se iza takvih izgovora. Nedopustivo je da vlast i dalje odugovlači jer biološki sat potencijalnih roditelja otkucava i svakim danom koji prođe umanjuju se šanse ovim ljudima da ostvare svoje pravo na potomstvo – naglašava Karajbić.