Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karajbić: Nacrt zakona o štrajku administrativno opterećen na štetu radnika

BiH

Elvir Karajbic

Nacrt federalnog zakona o štrajku, koji je upućen u javnu raspravu, po ocjeni sindikalnih aktivista Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, opterećen je administrativnim procedurama što otežavaju radnicima organiziranje štrajka.

SDP-ov poslanik u Federalnom parlamentu Elvir Karajbić, koji se obratio na večerašnjem okruglom stolu u Sarajevu posvećenom Nacrtu zakona o štrajku, za Fenu je rekao da taj tekst sadrži administrativne zamke koje mogu biti na štetu radničke klase. Složene procedure dovode u pitanje i samo pravo radnika da organiziraju štrajk i brane njihove interese, dodaje on.

SDP smatra da treba pojednostaviti procedure i ne kažnjavati radnike jer „oni nemaju ni pravnike ni advokate“.

– Pola ovog zakona posvećeno je procedurama i administriranju oko organizacije štrajka a gotovo sve na teret onih koji su primorani da štrajk organiziraju – kazao je Karajbić.

On napominje da je predviđeno deset dana za najavu štrajka poslodavcu (pet dana ako je štrajk upozorenja), potom do trideset dana za arbitražu, što je skupa četrdeset dana, a doda li se tome i vrijeme za silne pripreme, dolazi se do minimalnih štrajkačkih 60 dana, što je nedopustivo dugo, po Karajbićevom mišljenju.

Budući da je procedura usložnjena i da mogu nastati posljedice po radnike ako se ogriješe o propise, postavlja se pitanje da li će iko štrajkovati, zaključuje on i podsjeća da su najčešći motivi za izražavanje nezadovoljstva vezani za plaće, privatizacijske i stečajne malverzacije te ekononomska pitanja radnika.

Nacrt zakona o štrajku ne poznaje kategoriju spontanog izražavanja radničkog nezadovoljstva, dodaje također Karajbić.

Večerašnji okrugli sto održan je u sjedištu SDP-a u organizaciji sindikalnih aktivista te stranke.